ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα μωρά κλαίνε με διάλεκτο. Να γιατί

Τα μωρά κλαίνε με διάλεκτο. Να γιατί

Τέσσερα χρόνια πριν η αμφιλεγόμενη για τις μεθόδους της, φωτογράφος Τζιλ Γκρίνμπεργκ προκάλεσε αντιδράσεις με μια δουλειά της γεμάτη λυγμούς. Το project της End Times: Epilogue με μωρά που κλαίνει γοερά, δεν ήταν εύκολο. Για να καταφέρει να δημιουργήσει τα πορτρέτα των λυγμών της η Γκρίνμπεργκ έδινε γλειφιτζούρι στα μωρά και στη συνέχεια τους το έπαιρνε ξαφνικά πίσω. Έπρεπε να τα απαθανατίσει δακρυσμένα.

Η αλληγορία της εικαστικής φωτογράφου επάνω στον χριστιανικό φονταμεταλισμό και τον καταναλωτισμό των ΗΠΑ εντυπωσίασε, ωστόσο προκάλεσε οργή από πολλούς για τις σκληρές μεθόδου της.

Ίσως αυτή είναι η ιδανική εικονογράφηση για μια έρευνα που υποστηρίζει ότι τα μωρά κλαίνε αλλά όλα το κάνουν διαφορετικά. Τα μωρά στη Γερμανία κλαίνε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα νεογνά από την Κίνα, το Καμερούν και τη Γαλλία, υποστηρίζει η καθηγήτρια γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο του Βάρτζμπουργ, Κάθλιν Φέρμκε. Οι διαφορές αναφέρει το ΑΠΕ μπορούν να εξηγηθούν με τη μελωδία της κάθε γλώσσας. "Για τις ανάγκες της έρευνας καταγράψαμε μόνο αυθόρμητες φωνές, συνήθως όταν τα μωρά έκλαιγαν γιατί πεινούσαν", λέει η Φέρμκε.

Σύμφωνα με τη γερμανίδα καθηγήτρια οι διαφορές μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι στις μητρικές γλώσσες μια έννοια που προφέρεται με μια μόνο συλλαβή π.χ. στα γερμανικά, μπορεί να χρειάζεται περισσότερες συλλαβές στα κινέζικα ή τα καμερουνέζικα. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα νεογέννητα έχουν αρχίσει αμέσως μετά τη γέννησή τους να καταλαβαίνουν τη μητρική τους γλώσσα - πριν ακόμη προσπαθήσουν να μιλήσουν.

Η ομάδα της καθηγήτριας Φέρμκε πραγματοποίησε δυο έρευνες.Στην πρώτη μελέτη,οι ερευνητές μελέτησαν 42 βρέφη,τα μισά από τη Γερμανία και τα υπόλοιπα στο βορειοδυτικό Καμερούν. Ακολούθησε μια δεύτερη μελέτη 55 νεογνών από το Πεκίνο. Προηγούμενες μελέτες, πριν από 7 χρόνια, είχαν καταλήξει επίσης σε παρόμοια συμπεράσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ