ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mόνο για συλλέκτες. Το ηδονιστικό βιβλίο μαγειρικής του Σαλβαντόρ Νταλί επανεκδίδεται

Mόνο για συλλέκτες. Το ηδονιστικό βιβλίο μαγειρικής του Σαλβαντόρ Νταλί επανεκδίδεται

Το εκκεντρικό βιβλίο μαγειρικής του Σαλβαντόρ Νταλί είναι ένας θησαυρός για ηδονιστές των αισθήσεων. Με 136 συνταγές χωρισμένες σε 12 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αφροδιακά πιάτα εξωτικών καταβολών αλλά και ολόκληρα κεφάλαια για τις χρήσεις του κρέατος επανεκδίδεται.

Aπέχοντας από τη mainstream μαγειρική των reality chef, η έκδοση μύησε πολλούς στην υψηλή γαστρονομία με αφορμή και την εικαστική προσέγγιση του υπερρεαλιστή ζωγράφου. Ο ίδιος δεν είχε εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του σε εκπομπές μαγειρικής ούτε ήταν γνωστές οι μαγειρικές του ικανότητες, ωστόσο πιάτα όπως "μοσχαρίσιες μπριζόλες γεμιστές με σαλιγκάρια", "αβγά χιλίων ετών" και "καραμέλες βουτύρου με κουκουνάρι" είναι μερικές από τις γαστρονομικές του προτάσεις στο θρυλικό βιβλίο "Les Diners de Gala" που κυκλοφόρησε το 1973 και επανακυκλοφορεί στις 20 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Taschen.

To βιβλίο είναι ένας "κολοσσιαίος φόρος τιμής" που δεν εκπλήρωσε το όνειρο του. Ο Νταλί είχε δηλώσει ότι ήθελε να γίνει σεφ σε ηλικία έξι ετών. Άλλωστε έχουν αφήσει εποχή τα λουκούλεια δείπνα που διοργάνωνε με τη σύζυγο και μούσα του Γκαλά για τους πλούσιους και διάσημους φίλους του.

Όπως φαίνεται από το βιβλίο μαγειρικής που έγραψε και φιλοτέχνησε τα δείπνα αυτά ήταν περισσότερο θεατρικές παραστάσεις παρά γευστικές απολαύσεις. Εκτός από τις παράξενες γεύσεις ο ίδιος και η Γκαλά στα τραπέζια που διοργάνωναν υποχρέωναν τους καλεσμένους να ντύνονται με περίεργα κοστούμια, ενώ συχνά περιπλανιόταν ελεύθερα γύρω από το τραπέζι άγρια ζώα. Ωστόσο στο λεύκωμα δεν θα βρείτε υγιεινές συνταγές. Ο Νταλί προειδοποίησε. "Το Les Diners de Gala, είναι αφιερωμένο στις απολαύσεις της γεύσης. Μην ψάχνετε για διαιτητικές συνταγές εδώ" αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η προπώλησή της έκδοσης έχει ήδη ξεκινήσει ηλεκτρονικά, ενώ τα 400 αντίτυπα που έχουν διασωθεί από την έκδοση του 1972 πωλούνται έναντι 330 δολαρίων έκαστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ