ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tα πορτρέτα όσων επέζησαν της Νύχτας των Κρυστάλλων

Tα πορτρέτα όσων επέζησαν της Νύχτας των Κρυστάλλων

Με μία απόφαση ιστορική, σαν σήμερα, 77 χρόνια πριν, έγινε η αρχή του κακού στην καρδιά της Ευρώπης. Καθώς ξανά μιλάμε για άνοδο του αντισημιτισμού και των νεοφασιστικών μορφωμάτων (το 29% των 5.847 Εβραίων σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιθανότητα να μεταναστεύσει από φόβο και ανησυχία) καταλαβαίνεις ότι η νύχτα των Κρυστάλλων δεν δίδαξε πολλά.

77 χρόνια μετά τη μαύρη επέτειο, το βράδυ που ο υπουργός προπαγάνδας Γκέμπελς ανέλαβε δράση, ο φόβος εξακολουθεί να υπάρχει. Από και προς όλους. Τότε περισσότερες από 1.000 συναγωγές καταστράφηκαν και 30.000 Εβραίοι της Γερμανίας οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Θα ακολουθήσει το Ολοκαύτωμα που θα θανατώσει περισσότερους από 6.000.000 Εβραίων. Η αρχή του τέλους είχε ξεκινήσει και το κακό έκανε την επέλαση του.

Τα πορτρέτα διηγούνται ιστορίες από την Τερεζίν ή Τερέζιενσταντ, τη βορειοβοημική πόλη που δέχθηκε τους πρώτους κατάδικους στις 24 Νοεμβρίου 1941 και είχε ένα στρατόπεδο για το οποίο οι ναζιστές ήταν υπερήφανοι. Έμοιαζε με μικρή πόλη, ένα θεατρικό σκηνικό όπου υπό προϋποθέσεις μπορούσε να ανέβει παράσταση ή να δοθεί συναυλία.

Στην “αναδομημένη πόλη” όπως την βάφτιζε η χιτλερική προπαγάνδα 37.000 από τους αρχικώς 87.000 καταδίκους πέθαναν από πείνα και αρρώστιες ενώ 33.000 εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα από τον Ιανουάριο του 1943. Στις 9 Μαΐου 1945 ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε στο Τερέζιενσταντ 17.000 επιβιώσαντες. Ανάμεσά τους, οι άνθρωποι που φωτογραφήθηκαν από τον Dennis Darling για το project του Families Gone to Ash όπως παρουσιάστηκε στο Texas Performing Arts το φθινόπωρο του 2012.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ