ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολικό ψύχος: τέσσερις εικαστικοί κάνουν τον πάγο έργο τέχνης

Πολικό ψύχος: τέσσερις εικαστικοί κάνουν τον πάγο έργο τέχνης

Με την κλιματική αλλαγή να ανησυχεί ακόμη και τους πιο φανατικούς πολέμιους της, ο κόσμος της τέχνης αναλαμβάνει δράση υπενθυμίζοντας ότι ο πάγος είναι πολύτιμος και ένα έργο τέχνης που οφείλουμε να προστατεύουμε.

Από τους καναδικούς λειμώνες έως τις λίμνες της Σιβηρίας, οι καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτό το αντισυμβατικό υλικό με δημιουργικούς τρόπους. Κάποιοι, όπως οι Αμερικανοί καλλιτέχνες Jim Denevan και Sean Yoro επεμβαίνουν δημιουργικά στη φύση.

Ο Denevan δημιουργεί γεωμετρικά μοτίβα πάνω σε επιφάνειες σε όλο τον κόσμο. Το 2010 σχεδίασε ένα έργο μεγάλης κλίμακας πάνω στην παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη στη Σιβηρία. Ο καλλιτέχνης και η ομάδα του ζωγράφισαν κύκλους χαράσσοντας το φρέσκο χιόνι πάνω στην παγωμένη λίμνη, χρησιμοποιώντας την αντίθεση ανάμεσα στο λευκό του χιονιού και το σκούρο χρώμα του πάγου.

Ο Yoro, σέρφερ από τη Χαβάη, που έγινε καλλιτέχνης, προτίμησε πάλι να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή ζωγραφίζοντας πορτρέτα σε πάγους που λιώνουν στην Ισλανδία και τον Καναδά.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Olafur Eliasson μαζί με το συνεργάτη του γεωλόγο Minik Rosing μετέφεραν πριν ένα χρόνο κομμάτια πάγου από τη Γροιλανδία στην Place de la République για να εκθέσουν ένα παγωμένο installation που θα λιώνει, σχολιάζοντας την κλιματική αλλαγή και πόσο πραγματική είναι.

Άλλοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τον πάγο για να παρουσιάσουν νεωτερικές δημιουργίες. Φέτος, ο Βρετανός Άνις Καπούρ κλήθηκε να σχεδιάσει για έναν καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό "την καλύβα θέρμανσης"» στο Γουίνιπεγκ του Καναδά. Η καλύβα είναι φτιαγμένη ολόκληρη από κομμάτια πάγου. Ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης, από τη Βομβάη που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, Ανίς Καπούρ είναι ο δημιουργός γλυπτών που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο.

Cars, hotels and cities: Incredible designs cut from ice

ΔΗΜΟΦΙΛΗ