ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Βατικανό φέρνει το μυστήριο της επτάφωτης λυχνίας στο φως

Το Βατικανό φέρνει το μυστήριο της επτάφωτης λυχνίας στο φως

Η Αγία 'Εδρα του Βατικανού και η Εβραϊκή Κοινότητα της Ρώμης ενώνουν τις δυνάμεις και τις ιστορίες τους για να φέρουν έναν θεολογικό μύθο στο φως. Η εμβληματική έκθεση για την επτάφωτη λυχνία (μενορά, στα εβραϊκά), αυτό το αρχαίο σύμβολο του Ιουδαϊσμού θέλει να δώσει απαντήσεις και να βάλει τέλος σε θρύλους για την τύχη μιας ιστορικής λυχνίας, η τύχη της οποίας αγνοείται εδώ και 15 αιώνες.

Η έκθεση Menorah -Cult, History and Myth θα διεξαχθεί από τις 15 Μαΐου έως τις 23 Ιουλίου ταυτόχρονα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και στο κτιριακό συγκρότημα της Συναγωγής της Ρώμης.

Θα περιλαμβάνει περίπου 130 επτάφωτες λυχνίες ή απεικονίσεις αυτών σε πίνακες ζωγραφικές, αρχαίες επιτάφιες πλάκες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και χειρόγραφα από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Σχεδόν 20 μουσεία από όλο τον κόσμο, μεταξύ τους το Λούβρο και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, έχουν προσφέρει κομμάτια από τις συλλογές τους.

"Θα είναι σημαντικό και από θρησκευτικής και από ιστορικής άποψης", δήλωσε η Μπάρμπαρα Τζάτα, η οποία τον περασμένο μήνα έγινε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού.

Μεγάλη απούσα από την έκθεση θα είναι η επτάφωτη λυχνία από ατόφιο χρυσάφι, την οποία πήραν ως τρόπαιο οι Ρωμαίοι όταν κατέστρεψαν τον Ναό στην Ιερουσαλήμ το έτος 70 μ.Χ.

Η τύχη της αποτελεί μυστήριο επί 1.500 χρόνια. Ωστόσο περίοπτη θέση στα εκθέματα θα έχει ο λίθος των Μαγδάλων, ο οποίος βρέθηκε το 2009 κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών που βοήθησαν να αποκαλυφθεί μια αρχαία συναγωγή στις όχθες της θάλασσας της Γαλιλαίας στο Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ