ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε στα 92 ο φωτογράφος του Τείχους των Δακρύων David Rubinger

Πέθανε στα 92 ο φωτογράφος του Τείχους των Δακρύων David Rubinger

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο βετεράνος ισραηλινός φωτογράφος David Rubinger, o άντρας που απαθανάτισε τους ισραηλινούς αλεξιπτωτιστές στο Τείχος των Δακρύων και έδωσε ένα στιγμιότυπο σύμβολο του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967.

Ο Rubinger υπήρξε φωτοειδησεογράφος για το περιοδικό Time-Life και τα πορτρέτα του διατρέχουν την ιστορία του Ισραήλ. Από το μέτωπο όλων των σημαντικών πολέμων του Ισραήλ μέχρι προσωπικές φωτογραφίες των ισραηλινών πρωθυπουργών και εβραίων μεταναστών, η διασημότερη φωτογραφία του Rubinger είναι εκείνη με τους αλεξιπτωτιστές μετά την κατάληψη του Τείχους των Δακρύων (Δυτικό Τείχος) και της ανατολικής Ιερουσαλήμ από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Rubinger φέρεται να είχε πει ότι, παρότι αυτή ήταν η διασημότερη φωτογραφία του, δεν την θεωρεί πολύ καλή ως λήψη. "Τμήμα του προσώπου είναι κομμένο από την δεξιά πλευρά, στη μέση η μύτη προεξέχει και στα αριστερά διακρίνεται μόνο το μισό πρόσωπο...μιλώντας από τεχνικής πλευράς, αυτή δεν είναι μια καλή φωτογραφία" είχε σχολιάσει.

"Συχνά αυτές τις μέρες ανατρέχοντας στο παρελθόν ρωτάω τον εαυτό μου πώς στάθηκα τόσο τυχερός" γράφει ο Rubinger στην αυτοβιογραφία του "Το Ισραήλ Μέσα από τους Φακούς μου: Εξήντα Χρόνια ως Φωτοειδησεογράφος" που εκδόθηκε το 2007.

"Πέρασα δέκα πολέμους χωρίς να πάθω τίποτα και επέζησα από αναρίθμητες καταστάσεις υψηλού κινδύνου. Εφτασα στο απόγειο του επαγγέλματος του φωτογράφου με παγκόσμια αναγνώριση της δουλειάς μου και έγινα το γηραιότερο άτομο που εργάζεται στο Time, ένα από τα εγκυρότερα περιοδικά στον κόσμο".

Ο Rubinger γεννήθηκε στη Βιέννη το 1924 και μετανάστευσε στην Παλαιστίνη το 1939. Ανακάλυψε την φωτογραφία ενώ υπηρετούσε στην Εβραϊκή Ταξιαρχία του Βρετανικού Στρατού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τιμήθηκε με την ύψιστη τιμή του Ισραήλ, το Βραβείο του Ισραήλ, το 1997.

Τον θάνατό του ανακοίνωσαν σήμερα τα παιδιά του.

Oι φωτογραφίες από την έκδοση Israel Through My Lens (Αbbeville Press)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ