ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χοίροι στην πόλη: Από τη Φάρμα των Ζώων στον Πύργο του Τραμπ

Χοίροι στην πόλη: Από τη Φάρμα των Ζώων στον Πύργο του Τραμπ

Το εικαστικό project που διχάζει τις ΗΠΑ έχει έμπνευση από τον Τζορτζ Όργουελ και τους Pink Floyd. Τέσσερα γουρουνάκια-μπαλόνια θα στέκονται το ένα πίσω από το άλλο, σαν να παρελαύνουν, με τρόπο ώστε να καλύπτουν το όνομα του αμερικανού προέδρου στον Πύργο Τραμπ στο Σικάγο και αυτό θα συμβεί μετά από πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα Τζέφι Ρόμπερτς ο οποίος έκανε και τη σχετική ανακοίνωση τον περασμένο Νοέμβριο.

Με τίτλο "Flying Pigs On Parade" (Ιπτάμενα γουρουνάκια παρελαύνουν) ο Ρόμπερτς θα τοποθετήσει τέσσερα γουρουνάκια από χρυσό σε οριζόντια διάταξη ώστε να καλύπτουν την επιγραφή του Πύργου Τραμπ.

Το κάθε γουρουνάκι-μπαλόνι θα έχει διαστάσεις 30 επί 15 πόδια και θα στέκεται πάνω σε ένα σύρμα η βάση του οποίου θα επιπλέει στο ποτάμι του Σικάγο. Ο εμπνευστής της συγκεκριμένης κατασκευής σκοπεύει να κάνει το ίδιο και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών μπροστά από κτίρια που ανήκουν στον Τραμπ.

"Το 1977 το διάσημο συγκρότημα Pink Floyd κατέγραψε με αλληγορικό τρόπο στο άλμπουμ του 'Animals΄' τη μουσική του έμπνευση ως παρέμβαση-διαμαρτυρία στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στη Μεγάλη Βρετανία", δήλωσε ο εμπνευστής του πρότζεκτ Τζέφρι Ρόμπερτς στην επίσημη ιστοσελίδα του.

"Όπως και το βιβλίο του 'Οργουελ: 'Η Φάρμα των Ζώων' στο οποίο βασίστηκε εν μέρει το στιχουργικό μέρος του άλμπουμ, τα μηνύματα του 'Animals' δυστυχώς είναι και πάλι επίκαιρα σήμερα όσο ποτέ άλλοτε" προσθέτει.

Τα δικαιώματα της χρήσης οπτικών και ακουστικών στοιχείων του άλμπουμ κατέχει ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd, ο οποίος και ενέκρινε το πρότζεκτ.

"Η τρέλα της τέχνης έχει δημιουργηθεί για να παρέχει οπτική ανακούφιση στους πολίτες του Σικάγο επισκιάζοντας το επιδεικτικό σημάδι του Πύργου Τραμπ στο Σικάγο" συνεχίζει ο Ρόμπερτς.

"Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για έναν πολύ ορθολογικό σχεδιασμό ο οποίος είναι σε άμεση αντίθεση με τη χαοτική φύση και τα παράξενα καμώματα της σημερινής ηγεσίας μας" λέει ο αρχιτέκτονας.

Μένει να επιβεβαιωθεί η ημερομηνία κατά την οποία τα Γουρουνάκια θα κάνουν την εμφάνισή τους, σύμφωνα όμως με τον Ρόμπερτς, πιθανότατα να είναι προς το τέλος του καλοκαιριού.

Λίγα λόγια για το "Αnimal" που έγραψε ιστορία

Το άλμπουμ "Animals" των Pink Floyd κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1977 και η μουσική του κατεύθυνση προς progressive rock μονοπάτια, ήταν η αντίδραση των Pink Floyd στο ολοένα και πιο δυνατό κίνημα της πανκ μουσικής.

Βασικός συνθέτης ήταν ο Ρότζερ Γουότερς με εξαίρεση το 17λεπτο "Dogs" στη σύνθεση του οποίου συμμετείχε και ο Ντέιβιντ Γκίλμορ. Εξώφυλλο το δίσκου ήταν το εργοστάσιο ηλεκτρισμού του Μπάτερσι, στο Λονδίνο. Η εταιρία που το έφτιαξε αρχικά πρότεινε τρεις διαφορετικές ιδέες στους Pink Floyd. Η τελική απόφαση λήφθηκε μετά την πρόταση του Γουότερς να γίνει η φωτογράφηση του εργοστασίου ηλεκτροδότησης του Μπάτερσι. Η γερμανική εταιρεία "Ballon Fabrik" και ο Αυστραλός σχεδιαστής Τζέφρι Σο δημιούργησαν το μπαλόνι ενός γουρουνιού εννέα μέτρων, γνωστό ως "Algie". Οι φωτογραφίες για το εξώφυλλο τραβήχτηκαν από τις 2 μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, αφού λόγω προβλημάτων καιρού δεν κατάφεραν να βάλουν το μπαλόνι στη θέση που ήθελαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ