ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος: Μια χρονοκάψουλα γεμάτη λογοτεχνία φύεται στη Νορβηγία

Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος: Μια χρονοκάψουλα γεμάτη λογοτεχνία φύεται στη Νορβηγία

Μπορεί κανείς να μη γνωρίζει τη μοίρα των βιβλιών που κρατάμε σήμερα στα χέρια μας ξεζουμίζοντας τις λέξεις και τα σημεία στίξης τους για να τα ερμηνεύσουμε, στη Νορβηγία όμως μια καλλιτέχνης γνωρίζει ότι 1.000 αντίτυπα 100 διαφορετικών βιβλίων τουλάχιστον θα εκτυπωθούν σε χαρτί από τα δενδρύλλια που η ίδια καλλιεργεί για να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη του αύριο.

Εκατό χρόνια από σήμερα τα 1.000 και πλέον δενρύλλια που φυτεύτηκαν το 2014 στο δάσος Nordmarka, βόρεια του Όσλο θα είναι η πρώτη ύλη για να εκτυπωθούν τα βιβλία χάρη στο project που φέρει το όνομα "Η Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος" (Future Library).

Η ιστορία έχει ως εξής: Κάθε χρόνο παραγγέλλεται ένα βιβλίο σε έναν συγγραφέα. Έως την εκτύπωση των βιβλίων, τα χειρόγραφα θα φυλάσσονται στο "Σιωπηρό Δωμάτιο" στον πάνω πάνω όροφο της Βιβλιοθήκης Deichman της νορβηγικής πρωτεύουσας όπου και θα εκτίθενται -αλλά δεν θα επιτρέπεται η ανάγνωσή τους στο χώρο που δημιουργήθηκε από τα δέντρα του δάσους που αποψιλώθηκαν για να δημιουργηθεί η "βιβλιοθήκη" του αύριο. Ολιγάριθμοι επισκέπτες εισέρχονται κάθε φορά στο "Σιωπηρό Δωμάτιο" που απολαμβάνουν και τη θέα απ' τα παράθυρα, στο δάσος Nordmarka που η καλλιτέχνης από τη Σκωτία όρισε ως project για βιβλιοφάγους εραστές της γνώσης.

Ο ιθύνων νους πίσω από τη "Μελλοντική Βιβλιοθήκη", η καλλιτέχνις Κέιτι Πάτερσον (Katie Paterson) γνωρίζει ότι δεν θα δει ποτέ τους καρπούς της ιδέας της, αλλά είναι παρούσα κάθε χρόνο στην "Τελετή Παράδοσης" όπου ο συγγραφέας (του κάθε έτους) παραδίδει και διαβάζει αποσπάσματα από το χειρόγραφό του.

Συγκινητική το λιγότερο, ήταν η τελετή παράδοσης του πρώτου χειρογράφου πριν από τρία χρόνια. Μούσκεμα απ' τη βροχή, η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ παρέδωσε σε ένα κουτί τη δουλειά ενός ολόκληρου χρόνου. Αποκάλυψε τον τίτλο: "Είναι "Scribbler Moon". Κι αυτό είναι το μοναδικό που θα ξέρετε για τα επόμενα 100 χρόνια".

Υπάρχει κάτι μαγικό σ' όλο αυτό. Είναι σαν την Ωραία Κοιμωμένη. Τα κείμενα θα βυθιστούν σε λήθαργο για 100 χρόνια και μετά θα ξυπνήσουν, θα ζωντανέψουν ξανά. Είναι μια χρονική διάρκεια που συναντά κανείς σε παραμύθι. Κι αυτή κοιμόταν 100 χρόνια" είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ