ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρεϊ Φρέντερικς: Καθρεφτίζοντας τη ματαιοδοξία των καιρών μας σε λίμνη

Μάρεϊ Φρέντερικς: Καθρεφτίζοντας τη ματαιοδοξία των καιρών μας σε λίμνη

Όλα ξεκίνησαν το 2001, όταν ο Φρέντερικς έκανε κάμπινγκ στις όχθες της λίμνης Eyre, της μεγαλύτερης αλμυρής λίμνης στην Αυστραλία. Ένα βράδυ, απομακρύνθηκε από τη σκηνή του, περιπλανήθηκε, και μέσα στη νύχτα αισθάνθηκε μια πρωτόγνωρη εσωτερική γαλήνη. Επέστρεψε πάμπολλες φορές στην ίδια λίμνη αλλά πάντα κουβαλούσε μια επιφάνεια μαζί του για να απαθανατίσει το αχανές τοπίο και το είδωλο του.

Οι φωτογραφίες αυτές εκτίθενται στην αίθουσα τέχνης Hamiltons του Λονδίνου και φέρουν τον τίτλο "Ματαιοδοξία". Σε όλες τις φωτογραφίες, ένας καθρέφτης έχει παρεισφρήσει στο τοπίο.

"Ο καθρέφτης είναι έμβλημα της εμμονής μας με τον εαυτό μας, ατομικά και συλλογικά" εξηγεί ο φωτογράφος Μάρεϊ Φρέντερικς (Murray Frederiks) που αποπλανεί με το τελευταίο του φωτογραφικό project το βλέμμα θέλοντας να υπογραμμίσει ένα σημείο των αυτοαναφορικών καιρών μας.

"Στο project o καθρέφτης αντί να αντανακλά τη δική μας "επιφάνεια", τραβά το βλέμμα μας έξω και μακριά απ' τον εαυτό μας, οδηγώντας μας να εμπλακούμε συναισθηματικά με το φως, το χρώμα, τον χώρο" λέει. "Σ' αυτές τις εικόνες, αναγνωρίζω τη δική μου, ατελή αναζήτηση για ένα είδος τελειότητας. Ίσως να είναι μια αναζήτηση στην οποία με ωθούν οι ανησυχίες μου ή, μια μάταιη προσπάθεια να δραπετεύσω από την ανθρώπινη κατάσταση. Καθώς στέκομαι μέσα στο μεταξένιο νερό, με τον χωρίς όρια ορίζοντα γύρω μου, αισθάνομαι μια απελευθέρωση, αισθάνομαι να ενδίδω καθώς το "εγώ" διαλύεται μέσα στο φως και τον χώρο".

Η έκθεση στην αίθουσα τέχνης Hamiltons διαρκεί έως τις 14 Ιουνίου. Εναλλακτική οδός, ο λογαριασμός του Murray Frederiks στο Instagram.

Περισσότερα εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ