ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχιτεκτονική υπερδύναμης: Οι νέες πρεσβείες των ΗΠΑ προκαλούν

Αρχιτεκτονική υπερδύναμης: Οι νέες πρεσβείες των ΗΠΑ προκαλούν

Αν και ο σχεδιασμός των κτιρίων προκάλεσε debate η νέα αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο θα εγκαινιαστεί με κάθε επισημότητα φέρνοντας μαζί της μια νέα εποχή στην αρχιτεκτονική των εμβληματικών κτιρίων των ΗΠΑ.

Ο τεράστιος γυάλινος κύβο που ανοικοδομείται σε μία πρώην βιομηχανική περιοχή της βρετανικής πρωτεύουσας, νότια του Τάμεση έχει αστρονομικό κόστος (η ανέγερση του θα κοστίσει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ) ωστόσο δεν υπάρχουν διαφωνίες μόνο για το κόστος, αλλά και για το σχέδιο της εταιρείας KieranTimberlake από τη Φιλαδέλφεια, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι δίνει την αίσθηση υπερβολικής πολυτέλειας ή ότι είναι πολύ προκλητικό επειδή είναι ξεχωριστό και αυτό δημιουργεί ζητήματα ασφαλείας.

Η νέα πρεσβεία θα έχει 12 ορόφους και θα μπορεί να στεγάζει περίπου 1000 άτομα προσωπικό, ενώ θα εκτείνεται σε 45.000 τετραγωνικά μέτρα.

Μπορεί όμως ένα κτίριο, το οποίο είναι όμορφο να καλύπτει και όλα τα αυστηρά κριτήρια ασφαλείας; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα πάνω στο οποίο χτίζεται το κτίριο. Εκτός από αυστηρά, τα σημερινά κριτήρια ασφαλείας είναι και εξαιρετικά περίπλοκα.

Εκτός από το ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί, ώστε να αντέχει σε εκρήξεις, θα πρέπει να έχει και απόσταση 100 μέτρων από το δρόμο για λόγους ασφαλείας, έναν πολύ μεγάλο φράχτη περιμετρικά και ειδικές μπάρες εισόδου που δεν θα επιτρέπουν επιθέσεις με οχήματα.

Οι περισσότερες αμερικανικές πρεσβείες που βρίσκονται υπό κατασκευή ή είναι στα σχέδια για να κατασκευαστούν είναι το αποτέλεσμα ενός κυβερνητικού σχεδίου των ΗΠΑ του 2011 που έχει ως στόχο να μεγαλώσει ο πήχης σε σχέση με τα σχεδιαστικά στάνταρ των νέων κτιρίων. Το πρόγραμμα ονομάζεται Excellence in Diplomatic Facilities και λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι πρεσβείες των ΗΠΑ είναι το πρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό.

Με βάση την ίδια φιλοσοφία χτίζεται η νέα πρεσβεία στη Βηρυτό και θα χτιστεί και η πρεσβεία στην Πόλη του Μεξικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ