ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπιενάλε: Η νικήτρια της Μόστρα Σαρλότ Ράμπλινγκ στο ελληνικό περίπτερο

Μπιενάλε: Η νικήτρια της Μόστρα Σαρλότ Ράμπλινγκ στο ελληνικό περίπτερο

Η Σαρλότ Ράμπλινγκ η οποία πρωταγωνιστεί στο “Εργαστήριο Διλημμάτων”-επίσημη ελληνική συμμετοχή της Διεθνούς Έκθεσης Εικαστικών της Βενετίας- κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας και στην Κινηματογραφική Μόστρα.

Η πολυβραβευμένη Βρετανίδα ηθοποιός, η οποία ενθουσίασε τους πάντες με την εξαιρετική της ερμηνεία στην ταινία “Χάνα” του Ιταλού Αντρέα Παλαόρο λίγο πριν την τελετή των βραβείων επισκέφτηκε το ελληνικό περίπτερο για να παρακολουθήσει το έργο “Εργαστήριο Διλημμάτων”, στο οποίο επίσης πρωταγωνιστεί.

Το “Εργαστήριο Διλημμάτων” είναι μια αφηγηματική εγκατάσταση του Γιώργου Δρίβα βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου “Ικέτιδες” και πραγματεύεται σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά θέματα, θέτοντας ένα δίλημμα μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της όποιας ασφάλειας του Εγχώριου.

Προσφέρει επίσης μια περιπατητική οπτικοακουστική εμπειρία, μεταφέροντας την αρχαία τραγωδία μέσα σε μια εικαστική εγκατάσταση με κινηματογραφημένα αποσπάσματα και ηχητικά αρχεία.

Επιμελητής του Εργαστηρίου Διλημμάτων είναι ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης, ενώ τον ρόλο του Εθνικού Επιτρόπου έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Διευθύντρια του οποίου είναι η Κατερίνα Κοσκινά.

Η Σαρλότ Ράμπλινγκ ήταν ενθουσιασμένη από την διπλή φετινή συμμετοχή της στην Βενετία με έργα που παρουσιάστηκαν και στην Διεθνή Έκθεση Εικαστικών και στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ.

Επισκέφτηκε το Ελληνικό Περίπτερο το πρωί του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν την βράβευσή της και ζήτησε από τους υπεύθυνους “να μην της δώσουν περισσότερες πληροφορίες από αυτές που ήδη γνώριζε, για να τα ανακαλύψει όλα μόνη της”.

Περιηγήθηκε στην εγκατάσταση και είδε δύο φορές το φιλμ στο οποίο πρωταγωνιστεί καθισμένη ανάμεσα στους θεατές, οι οποίοι δεν πίστευαν ότι την έβλεπαν και δίπλα τους και στην οθόνη.

Είναι μια υπέροχη δουλειά, ένα έργο διαχρονικό και επίκαιρο και είναι πολύ σημαντικό που παρουσιάζεται αυτή την στιγμή” δήλωσε μόλις βγήκε από το περίπτερο. Στην συνέχεια τηλεφώνησε στον Γιώργο Δρίβα και τον Ορέστη Ανδρεαδάκη για να τους συγχαρεί ζητώντας τους επίσης να συγχαρούν εκ μέρους της και τους υπόλοιπους συντελεστές.

Στο “Εργαστήριο Διλημμάτων” πρωταγωνιστούν, εκτός από την Ράμπλινγκ, και οι Γιώργος Κοτανίδης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κόρα Καρβούνη, Πολύδωρος Βογιατζής, Ρένα Κυπριώτη και Πάνης Καλοφωλιάς.

Production designer είναι ο Ηλίας Λεδάκης, διευθυντής φωτογραφίας ο Κλαούντιο Μπολιβάρ, μοντέρ ο Χρήστος Γάκης, ενδυματολόγος η Εύα Νάθενα, ενώ την παραγωγή υπογράφουν οι Φένια Κοσοβίτσα και Ηλίας Λεδάκης από την Blonde Α.Ε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ