ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καζούο Ισιγκούρο: Mε τα «απομεινάρια του» νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017

Καζούο Ισιγκούρο: Mε τα «απομεινάρια του» νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017

Τον "διάδοχο" του Μπομπ Ντίλαν ανακοίνωσε η Σουδική Ακαδημία φέρνοντας ενθουσιασμό στη χώρα των χρυσανθέμων, την Ιαπωνία. Ο Καζούο Ισιγκούρο είναι ο φετινός νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας και το έκανε αφηγούμενος αξίες και ήρωες από το βρετανικό παρελθόν. 

Ο μάστορας των αφηγήσεων και των εικόνων μιας άλλης εποχής Καζούο Ισιγκούρο (Kazuo Ishiguro) διακρίνεται για την "εγκράτεια στην έκφραση, σχεδόν σαν να μην τον αφορούν όσα διαδραματίζονται γύρω από τους ήρωες του".

Είναι ο 114ος νικητής του βραβείου της Σουηδικής Ακαδημίας.

Ο Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος Καζούο Ισιγκούρο γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954 και σε ηλικία πέντε ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βρετανία.

Το βιβλίο του "Τhe Remains of the Day" (1989) έχει κερδίσει το βραβείο Booker. Τα "Απομεινάρια μιας μέρας" έχει μεταφραστεί σε 24 γλώσσες, και τη γοητεία των ιστοριών του έφερε στη μεγάλη οθόνη ο σπουδαίος συμπατριώτης του, Τζέιμς Άιβορι.

Ο Ισιγκούρο είναι Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων για τη Γαλλία από το 1998.

"Είναι μια υπέροχη τιμή, κυρίως επειδή σημαίνει πως βρίσκομαι στα ίχνη των μεγαλύτερων συγγραφέων και αυτό είναι ένας καταπληκτικός έπαινος" δήλωσε στο BBC ο βρετανός συγγραφέας που ελπίζει αυτό το βραβείο Νόμπελ να είναι μια δύναμη για το καλό.

"Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή και ελπίζω πως όλα τα βραβεία Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως είναι αυτή τη στιγμή. Θα με συγκινούσε πολύ αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω σ' ένα κλίμα που θα συμβάλει σε μια θετική ατμόσφαιρα στους πολύ αβέβαιους καιρούς μας" τόνισε ακόμη ο νομπελίστας.

"Eίναι το καλοκαίρι του 1956. O Στίβενς, ένας ηλικιωμένος μπάτλερ, το έχει πάρει επιτέλους απόφαση να κάνει διακοπές – ένα εξαήμερο ταξίδι με το αυτοκίνητο στη δυτική πλευρά της Aγγλίας. H περιήγησή του ωστόσο αναστατώνεται από τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής που την ανάλωσε προσφέροντας τις υπηρεσίες του στο μακαρίτη λόρδο Nτάρλινγκτον, αλλά κυρίως από την ολοένα και πιο οδυνηρή αναπόληση της σχέσης του με την οικονόμο του σπιτιού, τη δεσποινίδα Kέντον. Για πρώτη φορά στη ζωή του, ο Στίβενς αναγκάζεται να διερωτηθεί αν, τελικά, όλα αυτά που έκανε άξιζαν τον κόπο" είναι η σύνοψη του βιβλίου που τον ανέδειξε σε σπουδαία πένα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Ποιος είναι ο Καζούο Ισιγκούρο

2017 10 05T110726Z 1184268845 RC1243953050 RTRMADP 3 NOBEL PRIZE LITERATURE

Reuters

O Kαζούο Iσιγκούρο γεννήθηκε το 1954 στο Nαγκασάκι της Iαπωνίας και ήρθε πέντε ετών ήρθε με την οικογένειά του στη Bρετανία. Mε το πρώτο του μυθιστόρημα, A Pale View of Hills (1982), κέρδισε το βραβείο Oυίνιφρεντ Xόλντμπι.

Tο δεύτερο μυθιστόρημά του, An Artist of the Floating World (1986), βραβεύτηκε με τα βραβεία Oυίτμπρεντ και Σκάνο, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Mπούκερ.

Tο 1989, με το The Remains of the Day (Tα απομεινάρια μιας μέρας3) όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Mπούκερ, αλλά και έγινε διάσημος σ' όλο τον κόσμο: το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα, και η ομώνυμη ταινία του Tζέιμς Άιβορι έγινε παγκόσμια επιτυχία.

Tο επόμενο μυθιστόρημά του O απαρηγόρητος τιμήθηκε με το βραβείο Tσέλτενχαμ. Tο 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Iππότης των Tεχνών και των Γραμμάτων.

Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Tότε που ήμασταν ορφανοί και Μη μ' αφήσεις ποτέ τα οποία ήταν επίσης υποφήφια για το βραβείο Mπούκερ.

remains

ΔΗΜΟΦΙΛΗ