ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εl Floridita: Αναζητώντας τον «Βασιλιά του daiquiri» στο ιστορικό στέκι του Χέμινγουεϊ

Εl Floridita: Αναζητώντας τον «Βασιλιά του daiquiri» στο ιστορικό στέκι του Χέμινγουεϊ

Ήταν ένα από τα αγαπημένα μέρη που ξόδευε τον χρόνο του ο συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ και θεωρείται ένα ζωντανό μνημείο της κουβανέζικης κουλτούρας. Σήμερα το μπαρ "El Floridita" στην Αβάνα κλείνει δύο αιώνες λειτουργίας και το γιορτάζει με ένα διαγωνισμό γεμάτο πνεύμα και οινοπνεύματα.

Διάσημοι μπάρμεν από όλο τον κόσμο διαγωνίζονται για το καλύτερο ντάκιρι στην επειτειακή γιορτή του "El Floridita", ένα ναρό του ντάκιρι, του κοκτέιλ από χυμό λεμονιού, ζάχαρη και ρούμι. Η διοργάνωση θα αναδείξει τον "Βασιλιά των Βασιλέων του daiquiri".

"Το πολιτιστικό αυτό σύμβολο της πόλης μας έχει ιστορία δύο και πλέον αιώνων αντιπροσωπεύοντας την καλύτερη παράδοση της κουβανέζικης ποτοποιίας" λέει ο Αριέλ Μπλάνκο, διευθυντής του φημισμένου bar. "Είναι ένας χώρος λατρείας του daiquiri, όπου γενεές από μπάρμεν έχουν μεταδώσει τη σοφία τους" πρόσθεσε.

Στο διαγωνισμό μετέχουν οκτώ μπάρμεν οι οποίοι τα τελευταία χρόνια φημίζονται ως "βασιλιάδες του daiquiri", παρασκευάζοντας ευφάνταστα κοκτέιλ στην προσπάθειά τους να εντυπωσιάσουν την κριτική επιτροπή και το κοινό.

Floridita4

Μπάρμεν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αργεντινή μετέχουν επίσης στο διήμερο διαγωνισμό. Το κοκτέιλ του νικητή θα περιληφθεί μελλοντικά στον κατάλογο του bar.

"Είναι ένα μυθικό μπαρ. Είναι τιμή μου να μετέχω στο διαγωνισμό. Παρασκεύασα ένα daiquiri που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία της αμερικανικής, της κουβανικής και της ιταλικής κληρονομιάς" λέει ο Τ. Παλμιέρι, ο μοναδικός διαγωνιζόμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την εκδήλωση παρακολουθούν περίπου 400 καλεσμένοι από περισσότερες από 20 χώρες, καθώς και εκπρόσωποι του International Bartending Association.

Δύο αιώνες μέθης

rsz el floridita interior

Το bar άνοιξε το 1817 ως "Pina de Plata" (Ασημένιος Ανανάς) από τον πρωτοπόρο στον χώρο Κονσταντίνο Ριμπαλάγκουα. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε "El Floridita" και έγινε η απαραίτητη στάση όσων ήθελαν να απολαύσουν το "τοπικό" ποτό διαλέγοντας ανάμεσα σε 17 είδη του κοκτέιλ.

"Το Εl Floridita είναι ο τόπος που γεννήθηκε το daiquiri" είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua ο Μάρλον Ριέρα, νικητής του διαγωνισμού το 2014, λέγοντας ότι νιώθει τιμή που απολαμβάνει ένα τόσο διάσημο κοκτέιλ στη χώρα του.

Το El Floridita έγινε επίσης γνωστό από τον διάσημο αμερικανό συγγραφέα 'Ερνεστ Χέμινγουεϊ που σύχναζε στη μπάρα του τα κουβανέζικα χρόνια της ζωής του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για να τιμήσουν οι Κουβανέζοι τον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα, έστησαν στην είσοδο του μπαρ μια μεγάλη χάλκινη προτομή του.

rsz hemingway3 e1499426823918

ΔΗΜΟΦΙΛΗ