ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο κόσμος της τέχνης στο πλευρό των επιζώντων του πύργου Γκρένφελ

Βρετανία: Ο κόσμος της τέχνης στο πλευρό των επιζώντων του πύργου Γκρένφελ
REUTERS/Toby Melville

Μια ομάδα Βρετανών καλλιτεχνών αποφάσισε να προχωρήσει σε πλειστηριασμό έργων τέχνης, με τα έσοδα να δωρίζονται στους επιζώντες της φωτιάς στον πύργο Γκρένφελ, που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 80 ανθρώπων τον περασμένο Ιούνιο.

Μεταξύ αυτών και μερικοί από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες σύχρονης τέχνης, όπως οι Wolfgang Tillmans, Antony Gormley, Tracey Emin, Sarah Lucas, Mark Wallinger και Rachel Whiteread, οι οποίοι προσφέρθηκαν να δωρίσουν έργα τους, που σε άλλες περιπτώσεις δε θα τα έδιναν.

Τα έσοδα της δημοπρασίας, που θα γίνει τη Δευτέρα, εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 926.000 και 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων και πρόκειται να μοιραστούν στις 158 οικογένειες των επιζώντων.

Ο Hamish McAlpine, συλλέκτης τέχνης και κινητήριος δύναμη πίσω από αυτή τη δημοπρασία, τόνισε στο πρακτορείο Reuters πως η συγκεκριμένη τραγωδία άγγιξε τις ψυχές των Βρετανών.

Αν και μια τέτοιου μεγέθους δημοπρασία θα χρειάζονταν τουλάχιστον έξι μήνες για να οργανωθεί, ο McAlpine και η σύμβουλος τέχνης Katie Heller κατάφεραν να την ετοιμάσουν μέσα σε μόλις 10 εβδομάδες, κυρίως χάρη στην συγκινητική ανταπόκριση από το σύνολο σχεδόν των καλλιτεχνών.

«Υπήρξε μία ασυνήθιστη γενναιοδωρία από τον κόσμο της τέχνης. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτη κίνηση που έδωσαν δουλειές μεγάλης αξίας, δωρεάν», είπε ο McAlpine.

Το έργο “Lay the Dust with Tears” της Tacita Dean δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη δημοπρασία και είναι μία εικόνα, δημιουργημένη από κάρβουνο, που σχηματίζει καπνό.

dean


Πηγή: Sotheby's

Οι καλλιτέχνες που δώρισαν έργα τα οποία ήδη υπήρχαν, αποφάσισαν να τα μετονομάσουν προς τιμήν των θυμάτων. Το έργο με την υψηλότερη αξία είναι ο πίνακας “Freischwimmer 193” του Wolfgang Tillmans και η αξία του φτάνει περίπου τις 200.000 ευρώ.

2017 10 12T132158Z 625241302 RC18ED8AC770 RTRMADP 3 BRITAIN FIRE ART


Πηγή:REUTERS/Toby Melville

ΔΗΜΟΦΙΛΗ