ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πύργος Γκρένφελ: Περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα από τον κόσμο της τέχνης

Πύργος Γκρένφελ: Περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα από τον κόσμο της τέχνης
REUTERS/Toby Melville

Το Λονδίνο ακόμη θρηνεί για την τραγωδία στον πύργο Γκρένφελ που στοιχειώνει τη βρετανική πρωτεύουσα.  

Μια δημοπρασία 31 έργων τέχνης που δώρισαν ορισμένοι από τους πιο επιτυχημένους σύγχρονους καλλιτέχνες της Βρετανίας συγκέντρωσε σχεδόν δύο εκατομμύρια λίρες (κάτι περισσότερο από 2,2 εκατομμύρια ευρώ) για τους επιζώντες της τραγωδίας στο Grenfell Tower του Λονδίνου από την οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου 80 άνθρωποι τον Ιούνιο.

Η ιδέα ανήκει τον παραγωγό κινηματογραφικών ταινιών και συλλέκτη έργων τέχνης Χέιμις Μακάλπιν και στη σύμβουλο τέχνης Κέιτι Χέλερ, που δήλωσαν ότι ο αντίκτυπος της τραγωδίας στο Grenfell ήταν τέτοιος ώστε σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες τους οποίους προσέγγισαν δέχτηκαν αμέσως να δωρίσουν έργα τους.

Τα έσοδα, τα οποία ανέρχονται σε περισσότερες από 1,9 εκατ λίρες (2,55 εκατ. δολάρια) θα μοιραστούν ισόποσα στις 158 οικογένειες επιζώντων πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Η φιλανθρωπικού χαρακτήρα δημοπρασία, η οποία διοργανώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας από τους Sotheby's, περιελάμβανε έργα καλλιτεχνών όπως οι Βόλφγκανγκ Τίλμανς, Άντονι Γκόρμλεϊ, Τρέισι Εμιν, Σάρα Λούκας, Μαρκ Γουόλινγκερ και Ρέιτσελ Γουάιτριντ.

ARTFORGRENFELL2

Το 24ώροφο κτίριο, όπου διέμεναν μέλη της πολυεθνοτικής κοινότητας του Λονδίνου, καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά που ξέσπασε στη μέση της νύχτας και πολλοί από τους επιζήσαντες εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ