ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μεσσηνία: Το αρχαίο θέατρο της Θουρίας βγαίνει στο φως

Μεσσηνία: Το αρχαίο θέατρο της Θουρίας βγαίνει στο φως
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ STR

Στη θέση «Ελληνικά» εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους το θέατρο της αρχαίας Θουρίας, στη Μεσσηνία. Φέτος, όμως, κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας, που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», με τη διεύθυνση της ε.τ. εφόρου Αρχαιοτήτων δρ Ξένης Αραπογιάννη, αποκαλύφθηκε σημαντικό μέρος του μνημείου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ανασκαφή «έφερε στο φως ολόκληρη την περίμετρο της ορχήστρας του αρχαίου θεάτρου, η διάμετρος της οποίας είναι 16,30 μ. Επίσης αποκαλύφθηκε πλήρως ο αγωγός των ομβρίων που περιτρέχει την ορχήστρα καθώς και η πρώτη σειρά των εδωλίων τα οποία βρίσκονται αδιατάρακτα στη θέση τους».

18611516 copy

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)

18611518

Πίσω από την πρώτη σειρά των εδωλίων», συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ, «εμφανίστηκε το κατώτερο μέρος του κοίλου όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός πεσμένων αρχιτεκτονικών μελών από τις υπερκείμενες κερκίδες, μεταξύ των οποίων πολλά τμήματα ακέραιων εδωλίων», ενώ «στη νότια (δεξιά) πλευρά του κοίλου σώζονται συνολικά πέντε βαθμίδες των κερκίδων με μεγάλο μέρος των εδωλίων στη θέση τους».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)

Σημαντική, επίσης, αποδείχθηκε και η αποκάλυψη του τμήματος της νότιας (δεξιάς) παρόδου του θεάτρου, καθώς και του τμήματος της σκηνοθήκης, στη βόρεια εξωτερική πλευρά του θεάτρου, όπου ήλθαν στο φως τρεις παράλληλες λίθινες αύλακες για την υποδοχή των τροχών της κινητής σκηνής (αρχ. πήγμα).

18611519

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)

18611520

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)

Η συνολική έκταση του έως σήμερα ανεσκαμμένου χώρου στην οποία εκτείνονται τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου είναι 51,25 μ. από βορρά έως νότο και 28,20 μ. από ανατολή έως δύση.

18611521

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ