ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλη δημοπρασία ελληνικών έργων τέχνης καλλιτεχνών 19ου και 20ου αιώνα

Μεγάλη δημοπρασία ελληνικών έργων τέχνης καλλιτεχνών 19ου και 20ου αιώνα
Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Μεγάλη δημοπρασία νεοελληνικής ζωγραφικής, φιλελληνικών και ιστορικών αντικείμενων του οίκου Βέργος που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των έργων που θα δημοπρατηθούν είναι έργα μιας ευρείας γκάμας καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα, από τον Περικλή Πανταζή μέχρι τον Νίκο Αλεξίου.

Ειδικότερα θα δημοπρατηθούν έργα των Α. Ακριθάκη, Ν. Αλεξίου, Σ. Αντωνάκου, Σ. Βασιλείου, Δ. Διαμαντόπουλου, Γ. Ζογγολόπουλου, Θεόφιλου, Γ. Κόττη, Νικολάου Λύτρα, Γ. Μαλέα, Γ. Μόραλη, Γ. Μπουζιάνη, Ν. Νικολάου, Π. Πανταζή, Σ. Παπαλουκά, Παύλου, Θ. Ράλλη, Λ. Σαμαρά, Σ. Σπυρόπουλου, Τάκη, Π. Τέτση, Γ. Τσαρούχη, Θ. Τσίγκου, Α. Φασιανού, Γ. Ψυχοπαίδη, κ.ά.

Μερικά από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι:

- Ένα αδημοσίευτο έργο του Θεόφιλου με τίτλο «Ο Σαμψών θανατώνει λέοντα», που αποτελεί μια άγνωστη και πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή ενός θέματος που ο μεγάλος ζωγράφος πραγματεύθηκε τρεις τουλάχιστον φορές στο διάστημα 1910-1932

- Η «Χορεύτρια» του Γιώργου Μπουζιάνη, σημαντικό έργο της αθηναϊκής περιόδου του ζωγράφου (π. 1950).

- Ο «Εργάτης» του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, ένα από τα μεγάλων διαστάσεων έργα του καλλιτέχνη που σπάνια εμφανίζονται στην αγορά.

- Το «Φτερωτό πνεύμα που κουμπώνει το σώβρακό του» του Γιάννη Τσαρούχη, εξαιρετικό δείγμα της σειράς των πνευμάτων με φτερά πεταλούδας, που εκτέθηκε το 1981 στο Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

- Το «Reconstruction #56» του Λουκά Σαμαρά, αποτέλεσμα των αναζητήσεων του διάσημου καλλιτέχνη με την τεχνική του γαζωμένου υφάσματος.

Επίσης τα έργα «Erotic» του Τάκη και «Untitled (for Steven Rosen)» του Αντωνάκου, που αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των συλλεκτών σύγχρονης τέχνης.

Τη δημοπρασία συμπληρώνει, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, μια ενότητα φιλελληνικών και ιστορικού ενδιαφέροντος έργων και αντικειμένων: γαλλικές και ιταλικές λιθογραφίες με θέματα από την Ελληνική Επανάσταση, ελαιογραφίες, ρολόγια, πορσελάνες και μικροαντικείμενα, όλα συγκινητικές μαρτυρίες του φιλελληνικού κινήματος που ανθούσε κάποτε στην Ευρώπη.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ