ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάστηκε στην Ουάσινγκτον η έκθεση «Ο Τάφος του Χριστού»

Εγκαινιάστηκε στην Ουάσινγκτον η έκθεση «Ο Τάφος του Χριστού»
Το εξωτερικό του Μουσείου με πανό της έκθεσης. Νίκος Μορόπουλος

Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Αυγούστου του 2018, έγιναν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017. Η έκθεση οργανώθηκε από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία  National Geographic Society στο ομώνυμο Μουσείο της στο κέντρο της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ. Η εταιρεία είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο για τις πρωτοποριακές της εκδηλώσεις και έρευνες. Στη συνέχεια αυτού του άρθρου, θα αναφέρομαι στην εταιρεία και όχι στο ομώνυμο περιοδικό που εκδίδει και από το οποίο κυρίως έχει γίνει γνωστή.

Η ιδέα για την έκθεση γεννήθηκε το φθινόπωρο του 2016 στην Ιερουσαλήμ, όταν ο Αρχαιολόγος της National Geographic, Fredrik Hiebert μετείχε στην κατ’ αποκλειστικότητα διάδοση της είδησης για το άνοιγμα του Πανάγιου Τάφου, ως επικεφαλής μιας ομάδας φωτογράφων και απεικονιστών στο πλαίσιο του έργου για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου, που εκτελούσε το ΕΜΠ υπό την επιστημονική εποπτεία και διεύθυνση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου. Όλα τα στοιχεία και δεδομένα που συγκέντρωναν από το έργο της αποκατάστασης το ΕΜΠ και το συνεργείο της National Geographic θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναπαράγουν τα στάδια του έργου και της αποκατάστασης του μνημείου, χωρίς να υπάρχει το φυσικό αντικείμενο, μόνο με τη χρήση τεχνολογιών ψηφιοποίησης.

Το έργο ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2017 και αμέσως μετά μια ομάδα της National Geographic άρχισε να συνεργάζεται με τους επιστήμονες του ΕΜΠ για να ορίσουν τα στοιχεία και τα δεδομένα που απαιτούνταν για να γίνει η έκθεση, ενώ η ημερομηνία της έναρξης της έκθεσης την 15η Νοεμβρίου 2017 ορίστηκε από την Kathryn Keane, Vice President of Exhibitions της εταιρείας, μετά από συνεννόηση με την επιστημονική υπεύθυνη του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.

ng minister culture


Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Κονιόρδου. Φωτογραφία: Νίκος Μορόπουλος

Στις 11 και μισή ώρα πρωινή της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου 2017, η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος Λυδία Κονιόρδου προσήλθε στο Μουσείο της εταιρείας National Geographic στην Ουάσινγκτον για να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης. Την συνόδευαν καθηγήτρια ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, επιστημονική υπεύθυνη του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, ο καθηγητής ΕΜΠ Ανδρέας Γεωργόπουλος, μέλος της διεπιστημονικής ομάδας του έργου, ο Πολιτικός Μηχανικός Βασίλης Ζαφείρης, επικεφαλής της αναστηλωτικής ομάδας του έργου, η κυρία Σταυρούλα Σαλούτση, Υπεύθυνη Τύπου της Aegean Airlines, μεγάλου χορηγού του έργου, και ο υπογράφων, που είχε την ευθύνη για την διεύθυνση του έργου. Λίγα λεπτά αργότερα στην Ελληνική αντιπροσωπεία προστέθηκε και ο Πατήρ Άλεξ Καρλούτσος, της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που ήρθε στην Ουάσινγκτον από τη Νέα Υόρκη για να παραστεί στα εγκαίνια.

ng team


Πρώτη σειρά από δεξιά - Υπουργός κ. Κονιόρδου, Καθηγήτρια κ. Μοροπούλου. Φωτογραφία: Mike Manatos

Η Ελληνική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Gary E. Knell, President and CEO, την Kathryn Keane, Vice President of Exhibitions, την Kristin Romey, Staff Writer, και τον Fredrik Hiebert, Archaeologist in Residence, που ήταν και ο έφορος που επιμελήθηκε την έκθεση.

Σε σύντομες δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος Λυδία Κονιόρδου δήλωσε ότι η Ελλάδα αγκαλιάζει τέτοιες εκδηλώσεις και ότι η έκθεση θα μεταφερθεί στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας από τον Μάϊο έως τον Οκτώβριο 2018, ώστε να έχουν όλες οι Ελληνίδες και Έλληνες την ευκαιρία να βιώσουν το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.

Η καθηγήτρια ΕΜΠ και επιστημονική υπεύθυνη του έργου Αντωνία Μοροπούλου στη συνέχεια εξέφρασε την χαρά της που με τη χρήση των υψηλών τεχνολογιών της τρισδιάστατης ψηφιοποίησης το κοινό των ΗΠΑ, αλλά και το παγκόσμιο κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τις εργασίες αποκατάστασης που εκτέλεσε το ΕΜΠ και τόνισε ότι το Ιερό Κουβούκλιο είναι ένα ζωντανό οικουμενικό μνημείο που εκφράζει όλα όσα ενώνουν την ανθρωπότητα. Ευχαρίστησε δε την εταιρεία National Geographic για την συμμετοχή της στο έργο, την διοργάνωση της έκθεσης και την άριστη συνεργασία με την διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, που αποτελείται από τους καθηγητές Μανώλη Κορρέ, Ανδρέα Γεωργόπουλο, Κώστα Σπυράκο, και τον αναπληρωτή καθηγητή Χάρη Μουζάκη. Μια συνεργασία που έχει όλες τις προϋποθέσεις να συνεχιστεί και για την οργάνωση της έκθεσης στην Αθήνα.

Ακολούθησε σύντομη περιήγηση στους χώρους της εκθέσεως και συμμετοχή στα δρώμενα εικονικής πραγματικότητας με χρήση ειδικών διόπτρων.

ng president


Jean Case, Chairman of the Board of Trustees. Φωτογραφία: Νίκος Μορόπουλος

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με γεύμα που παρέθεσε στους προσκεκλημένους του ο Gary E. Knell, President and CEO της εταιρείας. Στο γεύμα παρεκάθησαν και εκπρόσωποι των κοινοτήτων του Status Quo του Ναού της Αναστάσεως. Σε σύντομο χαιρετισμό της η Jean Case, Chairman of the Board of Trustees της εταιρείας εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ποιότητα και αρτιότητα της έκθεσης που εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή της εταιρείας.

Η Υπουργός κ. Κονιόρδου πήρε στη συνέχεια το λόγο και συνεχάρη την μη κερδοσκοπική εταιρεία National Geographic για την διοργάνωση της έκθεσης, ανακοίνωσε δε την επόμενη διοργάνωση στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, από τις 21 Μαΐου μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2018.

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, στις 7:30 το βράδι, η «Εταιρεία για την διατήρηση της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς» (SPGH, Society for the Preservation of the Greek Heritage), αδελφό σωματείο της «Ελληνικής Εταιρείας», οργάνωσε στην Ελληνική Πρεσβεία εκδήλωση για το έργο ανάπλασης του Ιερού Κουβουκλίου και την σχετική έκθεση.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Βασίλης Κολιάτσος, Πρόεδρος της SPGH, που ευχαρίστησε τον Πρέσβη της Ελλάδος στις ΗΠΑ Θεοχάρη Λαλάκο για την φιλοξενία και υποδέχτηκε την Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδος Λυδία Κονιόρδου, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδος Χρήστο Σπίρτζη, και τους λοιπούς προσκεκλημένους. Η κ. Υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον κ. Κολιάτσο για την διοργάνωση της εκδήλωσης και την φιλοξενία, και ανακοίνωσε ότι το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου στο Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ θα προταθεί από την Ελλάδα σαν πρότυπο έργο για το 2018, έτος αφιερωμένο στην Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ng embassy


Από δεξιά προς αριστερά, Αντωνία Μοροπούλου, Bonnie Burnham, Fredrik Hiebert, στο πάνελ της εκδήλωσης στην Ελληνική Πρεσβεία

Στη συνέχεια της εκδήλωσης μίλησαν η καθηγήτρια ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, που παρουσίασε το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, ο Fredrik Hiebert, Archaeologist in Residence της National Geographic που αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία από το έργο και πόσο αυτή τον επηρέασε θετικά στην κατεύθυνση να προτείνει την διοργάνωση της έκθεσης, και η Bonnie Burnham, ομότιμη Πρόεδρος του World Monuments Fund (WMF), κύριου χορηγού του έργου, που σκιαγράφησε το προφίλ της Mica Ertegun, μεγάλης χορηγού του έργου.

Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομη συζήτηση των τριών κύριων ομιλητών, μετά από την οποία απάντησαν και ερωτήσεις του ακροατηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ