ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Kλοντ Μονέ: 11 εκατομμύρια δολάρια για τα ίχνη ζωής του σπουδαίου ζωγράφου

Kλοντ Μονέ: 11 εκατομμύρια δολάρια για τα ίχνη ζωής του σπουδαίου ζωγράφου
@christies

Ο Όσκαρ Κλοντ Μονέ του Γαλλικού ιμπρεσιονισμού είναι ευπώλητος. Ποιητής του φωτός και των σκιάσεων του, εραστής της φύσης και των πλούσιων σε βλάστηση κήπους ο Μονέ, αν και πρωτοπόρος του 19ου αιώνα, εξακολουθεί να είναι ένας θρύλος των εικαστικών τεχνών με κάθε δημοπρασία να επιβεβαιώνει το μύθο του ζωγράφου.

Διεκδικώντας κάτι από τη ζωή του πλειοδότες σε πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Christie's στο Χονγκ Κονγκ κατέθεσαν σχεδόν 11 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσουν προσωπικά αντικείμενα του Μονέ που βγήκαν στο σφυρί.

Ανάμεσα σε αυτά και ένα ζευγάρι στρογγυλά γυαλιά οράσεως με λεπτό, χρυσό σκελετό που πουλήθηκαν σε Ασιάτη αγοραστή, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, έναντι 51.457 δολαρίων -πολύ περισσότερο από τα 1.000 με 1.500 δολάρια, το ποσό δηλαδή που ανέμενε ο οίκος.

Στη δημοπρασία πουλήθηκαν και άλλα σπάνια αντικείμενα όπως σκίτσα, πίνακες και γιαπωνέζικες ξυλογραφίες από την προσωπική συλλογή του μεγάλου ιμπρεσιονιστή.

Ένα άγαλμα μιας γάτας που κοιμάται κουλουριασμένη, διαστάσεων 32,8 εκατ, το οποίο χρονολογείται από τα τέλη της περιόδου Έντο ή τις αρχές της περιόδου Μεϊτζί στην Ιαπωνία, πουλήθηκε 67.538 δολάρια.

monet

Πάνω από το 75% των αντικειμένων, που βγήκαν στο σφυρί και απέσπασαν συνολικά 10,99 εκατομμύρια δολάρια, αγοράστηκαν από Ασιάτες.

Τα έργα του Μονέ έχουν σημειώσει ρεκόρ στην τιμή πωλήσεων σε δημοπρασίες. Ένα από τα πρώτα έργα του μεγάλου ιμπρεσιονιστή -ιστιοφόρα που φιλοτέχνησε με μολύβι στο χαρτί όταν ήταν έφηβος- πουλήθηκε χθες σε σχετικά χαμηλή τιμή για τα δεδομένα της συγκεκριμένης δημοπρασίας, στα 136.685 δολάρια.

monet 1

@Christies



ΔΗΜΟΦΙΛΗ