ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο ελληνικό Chevalier το μεγάλο βραβείο του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου

Στο ελληνικό Chevalier το μεγάλο βραβείο του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου

“To ΄Chevalier΄ είναι μια σπουδή του ανδρικού ανταγωνισμού, μέσα από το βλέμμα μιας θαρραλέας και αυθεντικής δημιουργού. Με υπέροχη αυστηρότητα και ακαταμάχητο πνεύμα, η Αθηνά Ραχή Τσαγγάρη κατάφερε να φτιάξει μια ταινία που είναι ταυτόχρονα μια ξεκαρδιστική κωμωδία και μια ενοχλητική δήλωση για την κατάσταση του δυτικού ανθρώπου”.

Με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 59ου Φεστιβάλ του Λονδίνου, Πάβελ Παβλικόφσκι (νικητής του ίδιου βραβείου το 2013 με το “Ida”) παρέδωσε το βραβείο του 59ου Φεστιβάλ του Λονδίνου στην Αθηνά Τσαγγάρη για το “Chevalier”, που μετά την πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο και την ειδική μνεία για το ανδρικό του καστ στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο συνεχίζει τη νικηφόρα πορεία του στα φεστιβάλ του κόσμους.

Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Πάνος Κορώνης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Κέντρος και Σάκης Ρουβάς οι πρωταγωνιστές της ταινίας σε σενάριο της ίδιας και Ευθύμη Φιλίππου. Επίκεντρο της ιστορίας μια παρέα αντρών που επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος και όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα σκοτώσουν την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι ναθιά ανταγωνιστικό αλλά και διασκεδαστικό. “Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής” υπερασπίζεται η ταινία που αναζητά τον “καλύτερο σε όλα”. Οι ήρωας θα αναμετρηθούν στις επιδόσεις τους. Από το πώς φτιάχνεται μια καλή αχινοσαλάτα μέχρι τα επίπεδα της χοληστερίνης.

Ερωτηθείσα εάν υπήρξε και ένα σχόλιο για την Ελλάδα της κρίσης η σκηνοθέτης απάντησε ότι δεν ήταν ηθελημένο κάποιο μήνυμα, αλλά ότι δουλεύει κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Η ταινία αφορά στην ανδρική αλλά και τη γυναικεία ταυτότητα, είπε.

Το «Chevalier» είναι παραγωγή της Faliro House Productions (παραγωγός: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος) και της Haos Film (παραγωγός: Μαρία Χατζάκου), ενώ στη συμπαραγωγή συμμετέχει η Nova, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Πρόκειται για μία από τις τέσσερις συνολικά ελληνικές ταινίες που έδωσαν φέτος το παρών στο 59ο Φεστιβάλ Λονδίνου. Οι “Αστακός” (The Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου, “Τετάρτη 04:45” (Wednesday 04:45) του Αλέξη Αλεξίου και “Εξωτικά, ερωτικά κτλ” (Exotica, Erotica, Etc.) της Ευαγγελίας Κρανιώτη ήταν οι υπόλοιπες τρεις που προβλήθηκαν σε διάφορα Τμήματα του 59ου Φεστιβάλ του Λονδίνου (London Film Festival) που πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 7 έως και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Ο “Ιππότης” της Τσαγγάρη (η τρίτη ταινία μεγάλου μήκους της μετά τα "The Slow Business of Going" (2000) και του πιο πρόσφατου "Attenberg" (2010)) βγήκε νικητής σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό φεστιβάλ όπου προβλήθηκαν 238 ταινίες από 57 χώρες σε συνολικά 16 αίθουσες.

Στην τελετή του Σαββάτου, πέρα από το “Chevalier” βραβεύθηκαν και οι Ρόμπερτ Έγκερς (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για το “The Witch”), Τζένιφερ Πίντον (βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ το “Sherpa” της), Shai Heredia και Shumona Goel (βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους για το “An Old Dog's Diary”) ενώ η τιμητική διάκριση BFI Fellowship δόθηκε στην Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία φέτος συμμετείχε στο Φεστιβάλ με δύο ταινίες, τα “Carol” και “Truth”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ