ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εμπορία ανθρώπων: το φεστιβάλ Break The Chain σπάει τη σιωπή για το έγκλημα

Εμπορία ανθρώπων: το φεστιβάλ Break The Chain σπάει τη σιωπή για το έγκλημα

Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα διεθνές έγκλημα που σε κάθε γεωγραφική περιοχή έχει διαφορετική εμφάνιση.

Πρόκειται για ένα έγκλημα αθέατο το οποίο είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί. Γι αυτό, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα θύματα του human trafficking είναι πολύ μικρά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά εμπορίας ανθρώπων και σωματεμπορίας, στην Ελλάδα το 2014 καταγράφηκαν 36 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων ενώ για το 1ο τετράμηνο του 2015, καταγράφηκαν 13. Αντίστοιχα, όσον αφορά στα ανήλικα θύματα, το 2014 καταγράφηκαν 7 θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, 1 θύμα εργασιακής εκμετάλλευσης και 6 για επαιτεία, ενώ για το 1ο τετράμηνο του 2015, έχουν καταγραφεί 12 ανήλικα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Η.Ε. (ILO), περίπου 21 εκ. άνθρωποι στον κόσμο (3 στους 1000) είναι θύματα εξαναγκαστικής εργασίας (συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης).

Υπενθυμίζοντας το έγκλημα για τρίτη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ "Break the Chain" μας καλεί από 1 έως 3 Δεκεμβρίου και το Σάββατο σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Κατάργηση της Δουλείας στις 2 Δεκεμβρίου. Το μήνυμα της φετινής διοργάνωσης είναι "Μη μένεις αμέτοχος! Σπάσε την αλυσίδα της εκμετάλλευσης".

Οι εκδηλώσεις

Αύριο στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κλειστή εκδήλωση, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που έχει ως στόχο να φέρει κοντά στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με οργανώσεις και άτυπες ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται στα θέματα της εκμετάλλευσης ανθρώπων.Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου επίκεντρο του φεστιβάλ θα αποτελέσει η περιοχή του σταθμού Λαρίσης, ένα σημείο που συνδυάζει το παρελθόν της ιστορικής Αθήνας με τη σύγχρονη διαπολιτισμική πραγματικότητα.

Η βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2) θα φιλοξενήσει από τις 10.30 π.μ. ως τη 1 μ.μ. ομιλίες για το εργασιακό trafficking με θέμα "Talk Forward- Το εργασιακό trafficking" υπό το συντονισμό του πρώην γενικού γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστή Παπαϊωάννου, και του ιδρυτή της πλατφόρμας helpis.gr, Γιώργου Σταμάτη.Στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης η οργάνωση Fair Trade θα διοργανώσει εργαστήριο για παιδιά και νέους με θέμα "Δίκαιο εμπόριο: το παιχνίδι της συναλλαγής" και στόχο την ευαισθητοποίηση για θέματα trafficking παιδιών και γυναικών κατά την παραγωγική διαδικασία αγαθών. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω εκδηλώσεων η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα δώσει συναυλία στην αυλή της βιβλιοθήκης.

Το ίδιο απόγευμα οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στην αίθουσα Ε της Πειραιώς 260. Στις 5 μ.μ. θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση του 'Αντερς Λουστγκάρτεν "Λαμπεντούζα" σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μια παράσταση που πραγματεύεται το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Labentouza Both2 458x458

Ακολουθεί στις 6.45 μ.μ. και στις 9 μ.μ. η περφόρμανς "SENSUAL LUMINA. είναι ΜΗΧΑΝΗ" με θέμα τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Στις 7.30 μ.μ. θέση στη σκηνή παίρνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στέλνοντας το δικό της ηχηρό μουσικό μήνυμα στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

H ημέρα κλείνει με την προβολή της ταινίας "Zenaida" των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες και τη Φωτεινή Κούβελα, γενική γραμματέα Ισότητας των Φύλων.Τέλος στην Πειραιώς 260 θα φιλοξενούνται επίσης η περφόρμανς της ομάδας 365 FlashmoB "MyShadow" και η εγκατάσταση της ΜΚΟ Α21 "Η εργασιακή εκμετάλλευση μέσα από την υπόθεση της Μανωλάδας".

Η είσοδος στις δράσεις της 2ας Δεκεμβρίου είναι ελεύθερη.

Το φεστιβάλ αποτελεί πρωτοβουλία του Εθνικού Εισηγητή για την Εμπορία και Εκμετάλλευση Ανθρώπων, Ηρακλή Μοσκώφ.

Περισσότερα εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ