ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το δυσβάχτατο βάρος της ιστορίας: εικαστικός αλυσοδέθηκε για 19 ημέρες πριν καλέσει σε βοήθεια

Το δυσβάχτατο βάρος της ιστορίας: εικαστικός αλυσοδέθηκε για 19 ημέρες πριν καλέσει σε βοήθεια

Μια εικαστική εγκατάσταση που πήγε εντελώς λάθος. Ο Βέλγος εικαστικός αλυσοδέθηκε σε ένα κομμάτι μάρμαρο για να δείξει ότι ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να ξεφύγει από το "βάρος της ιστορίας" που κουβαλά.

Στη συνέχεια διαπίστωσε ότι είχε δίκιο όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Ο Μίκες Ποπ δεν κατάφερε να απελευθερωθεί από τα δεσμά του και αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια για να κόψει τις αλυσίδες του, μετά από 19 ημέρες.

Το δρώμενο που έστησε ο Ποπ διήρκησε συνολικά 438 ώρες. Τόσο έμεινε δεμένος με μια αλυσίδα μήκους τριών μέτρων, ενσωματωμένη σε ένα μεγάλο κομμάτι μάρμαρο, στο δικαστήριο της Οστάνδης.

Ο Ποπ, που έτρωγε, κοιμόταν, πλενόταν και ζωγράφιζε πάντα δεμένος, προσπαθούσε να απελευθερωθεί λαξεύοντας το μάρμαρο. Αποδείχτηκε αδύνατον και τελικά ζήτησε να κόψουν την αλυσίδα.

mikes

Facebook.com/mikes.poppe

"Το μάρμαρο ήταν το σύμβολο της ιστορίας, της ιστορίας της τέχνης, από την οποία προσπαθώ να απελευθερωθώ. Ανακάλυψα ότι είναι αδύνατον. Είναι ένα βάρος που θα κουβαλάω πάντα", τόνισε.

Η "παράσταση" του Ποπ, που τιτλοφορείτο De Profundis, αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης καλλιτεχνικής έκθεσης και μπορούσε κανείς να την παρακολουθήσει απευθείας από το διαδίκτυο.

Αν έχετε 19 ημέρες στη διάθεση σας παρακολουθείστε τον αγώνα του ολόκληρο εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ