ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Jean d' O: πέθανε ο αριστοκράτης των γραμμάτων της Γαλλίας Ζαν ντ' Ορμεσόν

Jean d' O: πέθανε ο αριστοκράτης των γραμμάτων της Γαλλίας Ζαν ντ' Ορμεσόν

Ο ίδιος επέμενε ότι το συναίσθημα που πρέπει να έχει ένας αναγνώστης κάθε φορά που τελειώνει ένα βιβλία έπρεπε να είναι μια θλίψη που τελείωσε και μια χαρά που ανακαλύφθηκε. Ο επίλογος γράφτηκε στη ζωή του "συγγραφέα της ευτυχίας". Από εχθές ο γάλλος συγγραφέας και ακαδημαϊκός Ζαν ντ' Ορμεσόν (Jean d' Ormesson), πέρασε στην αιωνιότητα. Ο αριστοκράτης των γραμμάτων της Γαλλίας πέθανε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου σε ηλικία 92 ετών στο Παρίσι.

Ο γοητευτικός κύριος ντ' Ορμεσόν τιμήθηκε τον Ιανουάριο 2015 τιμήθηκε με τη μεγαλύτερη διάκριση για έναν συγγραφέα, την έκδοση του έργου του από τη συλλογή La Pleiade των εκδόσεων Gallimard. "Είναι μεγάλη συγκίνηση η La Pleiade. Μπαίνεις στη συλλογή των Chateaubriand, Aragon, Proust...", είχε δηλώσει τότε στο AFP.

Στον οίκο Gallimard εκδόθηκε το 1974 το εμβληματικό του έργο "Au Plaisir de Dieu" και εκεί πρόκειται να εκδοθεί το τελευταίο από τα σαράντα βιβλία του με τίτλο "Et moi, je vis toujours". Το γαλάζιo του έξυπνο και πονηρό βλέμμα, ο ηδονισμός του και το έργο του, δοκίμια για το πέρασμα του χρόνου και τη συνθήκη της ζωής, εξασφάλισαν στον γάλλο ακαδημαϊκό την αγάπη και την εκτίμηση των Γάλλων.

Το 2013, ο καρκίνος του κόστισε οκτώ βασανιστικούς μήνες νοσηλείας. Εξαντλημένος, έγραψε μετά το επώδυνο αυτό επεισόδιο της ζωής του ένα μυθιστόρημα, "Comme un Chant d' Esperance", που εκδόθηκε το 2014 στις Editions Heloise d' Ormesson, που διευθύνονται από την κόρη του Ελοΐζ.

Στα 87 του χρόνια, ο "Jean d' O" έκανε το ντεμπούτο του στο σινεμά με την κωμωδία του Κριστιάν Βενσέν "Les Saveurs du Palais", στον ρόλο του Φρανσουά Μιτεράν, συχνός προσκεκλημένος του οποίου ήταν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά και στο θέατρο, με την μεταφορά του βιβλίου του "La Conversation", ενός απολαυστικού διαλόγου ανάμεσα στον Ναπολέοντα και τον Καμπασερές.

"Το γράψιμο, μία χαρά και μία οδύνη"


Ο Ζαν ντ' Ορμεσόν, απόγονος μεγάλης αριστοκρατικής οικογένειας ακολούθησε τον πρεσβευτή και φίλο του Λεόν Μπλουμ πατέρα του στη Γερμανία και τη Ρουμανία στη δεκαετία του '30, όπου έζησε την άνοδο του ναζισμού και την διολίσθηση της Ευρώπης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Απόφοιτος της Ecole Normale, με agregation στην Φιλοσοφία, καταλαμβάνει υπουργικούς θώκους στις μεταπολεμικές κυβερνήσεις της Γαλλίας, γίνεται στέλεχος της Unesco και συνεργάζεται με εφημερίδες. Μόνο η λογοτεχνία αντιστέκεται μέχρι στιγμής σε αυτόν τον λαμπρό διανοούμενο.

Γιατί θέλησε να γράψει; "Ντρέπομαι λιγάκι: για να αρέσω σε ένα κορίτσι!" έλεγε. Σαράντα βιβλία μετά αποδείχθηκε ότι για αυτόν το γράψιμο ήταν πάντα "μία χαρά και μία οδύνη".

Η λογοτεχνική του καριέρα απογειώθηκε το 1971 με το έργο "La Gloire de l' Empire". Το 1973 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, το μικρότερο σε ηλικία. Στην συνέχεια αναλαμβάνει τη διεύθυνση της εφημερίδας Le Figaro (1974-1977).

"Ανθρωπος της δεξιάς με ιδέες της αριστεράς" μεταφέρει τους φιλοσοφικούς στοχασμούς του προς τη νέα γενιά "Rapport Gabriel". "Η ανθρώπινη συνθήκη είναι σκοτεινή, πρέπει να την παίρνουμε με όσο περισσότερη χαρά γίνεται" έλεγε.

Το 2003, διηγείται τη ζωή του στο βιβλίο "C' etait bien" και μιλά για τον θάνατό του. "Το καλό ήταν η ζωή. Οχι η δική μου, φυσικά. Η ζωή καθαυτή. Μού άρεσε πολύ αυτό το σύντομο πέρασμα από τον κόσμο μας".

Ο τίτλος ενός από τα τελευταία του βιβλία; "Μια μέρα θα φύγω χωρίς να σας τα έχω πει όλα".

jean1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ