ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Art Basel Miami: η Prada κάνει clubbing για τη μεγάλη γιορτή τέχνης

Art Basel Miami: η Prada κάνει clubbing για τη μεγάλη γιορτή τέχνης

Για τρία βράδια ο κόσμος της μόδας και της τέχνης μέθυσε χορεύοντας στο απρόσμενο pop-up club που επιμελήθηκε ο επιστήμονας και εικαστικός Κάρστεν Χέλερ (Carsten Höller) με τις ευλογίες του ιδρύματος τέχνης του οίκου μόδας Prada, Fondazione Prada. Αφορμή η μεγάλη φουάρ τέχνης στη Φλόριντα, Art Basel Miami. 

Στην ιδιαίτερη αυτή εγκατάσταση "ο καλλιτέχνης εξερευνά τις δύο πλευρές των πραγμάτων" στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τέχνης στο Μαϊάμι 2017.

Το "The Prada Double Club Miami" στο συγκρότημα ενός κινηματογραφικού στούντιο της δεκαετίας του 1920 λειτούργησε μόνο για τρεις βραδιές εγκανιάζοντας τη μεγάλη συνάντηση του βιομηχανικού και όχι μόνο design.

Για τον Χέλερ το ιδιότυπο αυτό club είναι ένας εφήμερος χώρος για χορό, με δύο υποστάσεις ή, μάλλον, σε δύο διαστάσεις: ο ένας είναι γκρίζος και άχρωμος (ο εσωτερικός), ο άλλος με φωτεινές αποχρώσεις. Ο κάθε ένας φιλοξενεί ζωντανές μουσικές εμφανίσεις και Djs.

"Η ιδέα είναι ότι πρόκειται για δύο διαφορετικούς χώρους, ο ένας ακριβώς δίπλα στον άλλο, που είναι στον ίδιο χωροχρόνο, αλλά δεν ανακατεύονται" εξηγεί ο Χέλερ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Designboom.

"Τη νύχτα, βλέπεις τρελά χρώματα, έξω. Αλλά, όταν μπεις μέσα, δεν είναι μόνον μαυρόασπρο, είναι 100% μαυρόασπρο, συμπεριλαμβανομένου του μπαρ και των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί. Είναι βαμμένο το πρόσωπό τους και φορούν γυαλιά ηλίου για να μην βλέπεις το πρόσωπό τους. Όταν μπαίνεις μέσα είναι σαν να μπαίνεις σε μια μαυρόασπρη κινηματογραφική ταινία. Εσύ, ο επισκέπτης, έρχεσαι μέσα στα χρώματα, κι αισθάνεσαι ξένο σώμα" συνέχισε.

"Έξω, είναι το ακριβώς αντίθετο. Οι πόρτες του εσωτερικού χώρου είναι γκρι, με κινούμενα μοτίβα και οφθαλμαπάτες και έξω είναι μια υπερ-χρωματική έκρηξη αλα Μαϊάμι" κατέληξε.

Τι είναι η Art Basel Miami

Μια μεγάλη γιορτή για τον κόσμο της τέχνης η Art Basel Miami είναι μία από τις μεγαλύτερες φουάρ σύγχρονης τέχνης. Με έτος ίδρυσης της το 1970 όταν μόλις δέκα γκαλερί στη Βασιλεία της Ελβετίας ξεκίνησαν την πρωτοβουλία η Art Basel διεύρυνε τις δραστηριότητες της και σε άλλες μητροπόλεις της τέχνης.

Από το Χονγκ Κονγκ στο ηλιόλουστο Μαϊάμι στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περίπου 4.000 καλλιτέχνες από 200 γκαλερί.

The Prada Double Club Miami - night two from Fondazione Prada on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ