ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστούγεννα 2017: ευχές ειρήνης με προϋποθέσεις από τον Banksy στη Βηθλεέμ

Χριστούγεννα 2017: ευχές ειρήνης με προϋποθέσεις από τον Banksy στη Βηθλεέμ

Ο αιρετικός street artist Banksy επιστρέφει εκεί που ξεκίνησαν όλα, στη Βηθλεέμ, για να γιορτάσει τα δικά του Χριστούγεννα.

Η νέα του εικαστική παρέμβαση φέρει τον τίτλο "The Alternativity", ένα λογοπαίγνιο με τις λέξεις Αlter (ήτοι "διαφοροποιώ") και Νativity (ήτοι "Γέννηση").

Το νέο mural του καλλιτέχνη είναι κοντά στο πρώτο του εικαστικό project στη Βηθλεέμ μετά το περιώνυμο "The Walled Off Hotel", το ξενοδοχείο με "τη χειρότερη θέα στον κόσμο" μιας και βλέπει στο τείχος του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη που εγκαινίασε νωρίτερα.

Το πρώτο από τα έργα του Banksy είναι τοποθετημένο σε μια θύρα του Καθολικού παρεκκλησίου, γνωστού ως Milk Grotto ή Grotto of Our Lady του 1872). Το έργο φέρει το μήνυμα "Peace on Earth" ("...και επί γης ειρήνη...") με τη διευκρίνηση "Terms and conditions apply", δηλαδή "σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις".

Το δεύτερο έργο του Banksy είναι δύο άγγελοι, φιλοτεχνημένοι με στένσιλ, οι οποίοι κρατούν έναν λοστό και προσπαθούν να διαπεράσουν το τείχος. Το έργο αυτό είχε φιλοτεχνηθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα, και ήταν καλυμμένο με ένα πανό το οποίο ανήγγειλε το γεγονός.

Τον προηγούμενο μήνα, μπροστά από το "Τhe Walled Off Hotel"ο Banksy διοργάνωσε ένα πάρτι για τα 100 χρόνια από τη Διακήρυξη Μπάλφουρ. Με αυτό τον τρόπο σχολίασε την απόφαση του Νοεμβρίου 1917, όταν Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ έστειλε μια επιστολή στον "ηγέτη" της εβραϊκής κοινότητας της Μεγάλης Βρετανίας, λόρδο Ρόθτσιλντ, με την οποία υπόσχεται την εγκαθίδρυση μιας "εβραϊκής πατρίδας" στην Παλαιστίνη, με σεβασμό στα δικαιώματα των λαών που ζουν ήδη στην περιοχή.

Του ζητά να τη διαβιβάσει στη Διεθνής Σιωνιστική Ομοσπονδία και ζητά ως αντάλλαγμα να ενθαρρύνει η εβραϊκή κοινότητα τις ΗΠΑ να εισέλθουν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιστορία δεν ησυχάζει ποτέ, ούτε και ο Banksy.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ