ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χαμένος πίνακας του Μονέ εντοπίστηκε μέσω… Google

Χαμένος πίνακας του Μονέ εντοπίστηκε μέσω… Google
Pixabay

O εντοπισμός χαμένων έργων τέχνης συνήθως απαιτεί ενδελεχή έρευνα, αναζήτηση εγγράφων σε γκαλερί ή σκονισμένα αρχεία βιβλιοθηκών –μια διαδικασία που μπορεί να πάρει μήνες ή και χρόνια. Ο επιμελητής έκθεσης της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου για τον Κλοντ Μονέ, όμως, κατάφερε να εντοπίσει έναν χαμένο πίνακα του καλλιτέχνη μέσω… Google!

O πίνακας «Effet de Brouillard» εξαφανίστηκε το 1895 και αναμένεται να εκτεθεί για πρώτη φορά στην Εθνική Πινακοθήκη στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Με τη βοήθεια του… διαδικτύου και της γνωστότερης μηχανής αναζήτησης, ο επιμελητής της έκθεσης «Μονέ και Αρχιτεκτονική» Ρίτσαρντ Τόμσον ανακάλυψε ότι ο πίνακας είχε πουληθεί πρόσφατα στη Νέα Ορλεάνη και συνέχεια ακολούθησε τα «ίχνη» του.

Ο Τόμσον, καθηγητής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε στον Observer: «Είναι ένας πίνακας που δεν ήταν στο ραντάρ και τώρα θα τον έχουμε στην έκθεση. Δεν ξέραμε πού βρίσκεται. Είναι συναρπαστικό!».

Ο πίνακας «Effet de Brouillard» είναι ένα ατμοσφαιρικό τοπίο που απεικονίζει το Αρζεντέιγ κοντά στο Παρίσι, την αγροτική περιοχή όπου ο Μονέ έζησε τα χρόνια από το 1871 έως το 1878. Εκεί ήταν που δημιούργησε μερικά από τα πιο αξιόλογα έργα του.

Ο Τόμσον θεωρούσε ότι ο πίνακας του 1872 θα ήταν η τέλεια προσθήκη για την έκθεση. Παρότι είχε ήδη δανειστεί πίνακες από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, το εν λόγω κομμάτι ήταν για εκείνον το χαμένο κομμάτι του παζλ.

Προς μεγάλη του έκπληξη, μια μικρή αναζήτηση στο Google αποκάλυψε ότι ο πίνακας είχε μόλις πουληθεί στις ΗΠΑ από έναν έμπορο τέχνης από τη Νέα Ορλεάνη. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε οι ειδικοί τέχνης δεν είχαν αντιληφθεί ότι ο πίνακας είχε πωληθεί και το 2007 από τον οίκο Κρίστις.

Ο έμπορος τέχνης από τη Νέα Ορλεάνη βοήθησε τον καθηγητή να επικοινωνήσει με τους νέους ιδιοκτήτες του πίνακα, που δέχτηκαν με μεγάλη χαρά να δανείσουν τον πίνακά τους στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου για την έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ