ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Galeb: η θαλαμηγός του Τίτο μουσείο που διχάζει την Κροατία

Galeb: η θαλαμηγός του Τίτο μουσείο που διχάζει την Κροατία

Ο Γλάρος του Τίτο, ήτοι η θαλαμηγός Galeb που κάποτε ήταν σημείο συνάντησης του τζετ σετ και της εξουσίας του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο αποκτάει μια καινούργια ζωή ως μουσείο διχάζοντας την Κροατία.

Διεθνείς συμφωνίες τελούσαν υπό διαπραγμάτευση στα σαλόνια του, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Σοφία Λόρεν ταξίδεψαν με αυτό, το γιοτ Galeb, σύμβολο της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο πριν σκουριάσει σε κροατικό λιμάνι, αρχίζει μια νέα ζωή ως μουσείο, μόλις επισκευαστεί και ανακαινιστεί.

Μετά τον θάνατο το 1980 του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, άρχισε η παρακμή της θαλαμηγού στο λιμάνι Ριέκα την εποχή που η γιουγκοσλαβική ομοσπονδία κατέρρεε και ξεσπούσαν αιματηρές συγκρούσεις.

Το 2009 ο δήμος αγόρασε σε δημοπρασία αυτό το πλοίο μήκους 117 μέτρων, που είχε κατασχεθεί λόγω των οφειλών του έλληνα ιδιοκτήτη του.

Ο στόχος είναι πλέον να γίνει μουσείο και εμβληματικός τουριστικός προορισμός το 2020, όταν το λιμάνι αυτό της Αδριατικής θα γίνει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πολιτισμού, εξηγεί ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Ριέκα Βόικο Ομπερσνελ.

Εξύμνηση του Τίτο ή ιστορία μιας χώρας;

Ένα τέτοιο πρόγραμμα προκαλεί αντιπαραθέσεις σε μια Κροατία όπου οι συντηρητικοί είναι στην εξουσία και όπου ο Τίτο θεωρείται αντι-κροάτης. Μολονότι για τον ρόλο του Τίτο στην αντιμετώπιση των ναζί δεν χωρεί αμφιβολία, οι επικριτές του καταγγέλλουν τη δικτατορία που επέβαλε όπως και την καλλιέργεια λατρείας προς το πρόσωπό του. Τον Σεπτέμβριο, υπό την πίεση των εθνικιστών, το Ζάγκρεμπ μετονόμασε την πλατεία Τίτο, μια από τις μεγαλύτερες της πρωτεύουσας.

"Η ιδέα για τη διαμόρφωση του πλοίου σε μουσείο δεν είναι η εξύμνηση του Τίτο, αλλά η παρουσίαση της ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας", δηλώνει ο δήμαρχος.

Η πόλη προβλέπει έναν προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων κούνα Κροατίας (5,4 εκατομμύρια ευρώ), στον οποίο συμβάλλουν ευρωπαϊκά πολιτιστικά ταμεία, προκειμένου το Galeb να γίνει πλωτό μουσείο της γιουγκοσλαβικής ιστορίας μαζί με ξενοδοχείο ή εστιατόριο.

Η Ριέκα, άλλοτε ακμάζον βιομηχανικό λιμάνι, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, πλήττεται από κρίση, με τον οικονομικό ιστό καταστρεμμένο από τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης και την κακοδιαχείριση μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας τη δεκαετία του 1990.

Η ιστορία ενός Γλάρου

tito 1

@Wikipedia

Η θαλαμηγός "Galeb" ("Γλάρος" στα κροατικά και στα σερβικά) ναυπηγήθηκε το 1938 στη Γένοβα της Ιταλίας. Η πρώτη του αποστολή ήταν να μεταφέρει μπανάνες μεταξύ Αφρικής και Ιταλίας. Αρχικά ονομάστηκε Ramb III. Τορπιλίσθηκε από τους Βρετανούς το 1941, επισκευάσθηκε, κατασχέθηκε από τους ναζί, και βυθίστηκε και πάλι όταν η Ριέκα βομβαρδίστηκε από τους Συμμάχους το 1944. Επισκευάστηκε ξανά και έγινε το επίσημο γιοτ του Τίτο μετά τον πόλεμο.

Με αυτό ο γιουγκοσλάβος ηγέτης το 1953 ανέβηκε τον Τάμεση έως το Λονδίνο για να συναντήσει εκεί τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία αρχηγού κομμουνιστικού κράτους. Λόγω του μεγέθους του, το Galeb "έδεσε" στο Γκρίνουιτς.

Η θαλαμηγός απηχεί το ένδοξο παρελθόν της. Τα διαμερίσματα στα οποία διέμεναν ο Τίτο και η σύζυγός του Γιοβάνκα είναι τα καλύτερα διατηρημένα μέρη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ