ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγή: αυτό είναι το πρόσωπο της 18χρονης Θεσσαλής που έζησε 9.000 χρόνια πριν

Αυγή: αυτό είναι το πρόσωπο της 18χρονης Θεσσαλής που έζησε 9.000 χρόνια πριν
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στην ημερίδα του Μουσείου Ακρόπολης που μετά τη Μύρτιδα μας σύστησε την Αυγή τα αποκαλυπτήρια χαιρετήθηκαν με δέος. Ήταν λογικό. Άλλωστε πόσο συχνά αποκαλύπτεται το αναπλασμένο πρόσωπο από το κρανίο κοπέλας της αρχαιότητας που έζησε 9.000 χρόνια πριν στο Σπήλαιο της Θεόπετρας;

Το πώς θα αισθανόταν ένα 18χρονο κορίτσι που έζησε πριν από εννιά χιλιετίες στη Θεσσαλία αν "ταξίδευε" στο σήμερα δεν θα το μάθουμε ποτέ. Όμως το πώς θα ήταν η μορφή και το πρόσωπο της απαντήθηκε στις 19/1 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, με την αποκάλυψη του αναπλασμένου προσώπου της Αυγής, το κρανία και ο σκελετός της οποίας ήρθε στο φως το 1993 στο Σπήλαιο της Θεόπετρας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας "Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού" πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από ομιλητές που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών γνώσεων, από την αρχαιολογία, την ιστορία της τέχνης και την αρχιτεκτονική ως την οικονομία, το δίκαιο, την ψυχολογία και την αστρονομία, αλλά και από ειδικούς που αναφέρθηκαν στην προϊστορική γαστρονομία, στην ενδυμασία, ακόμα και στην αισθητική.

Η Αυγή είναι το δεύτερο δημιούργημα του Ορθοδοντικού Μανώλη Παπαγρηγοράκη, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά την ανάπλαση το 2010 του προσώπου της Μύρτιδας, του 11χρονου κοριτσιού που έζησε και πέθανε από τυφοειδή πυρετό στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., διανύοντας ωστόσο μια πολύ πετυχημένη σύγχρονη διαδρομή.

Η Μύρτιδα ονομάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη "Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας" στο πλαίσιο της παγκόσμιας ενημερωτικής εκστρατείας του οργανισμού για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ενώ σχολικά εγχειρίδια με το πρόσωπό της κυκλοφορούν ως και στην Αυστραλία.

"Η χαρά μου είναι μεγάλη που σήμερα μαζί με τους φίλους και τους συνεργάτες μου παρουσιάζουμε τη δεύτερη ανάπλαση του αρχαίου προσώπου" είπε κατά την έναρξη της ημερίδας ο Παπαγρηγοράκης.

4347420

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

"Φαίνεται ότι το Μουσείο Ακρόπολης γεννά όμορφες ειδήσεις. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδίδουν στις 15 Φεβρουαρίου γραμματόσημο με τη ?Φίλη της Χιλιετίας’ του ΟΗΕ, τη Μύρτιδα. Εύχομαι η νέα κόρη, η Αυγή, να έχει την ίδια τύχη" σημείωσε καλώντας το κοινό, που είχε κατακλύσει κυριολεκτικά το αμφιθέατρο, να παρακολουθήσει το "ταξίδι" της αναζήτησης και της έρευνας, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές.

"Σε περιόδους πολύ μακρινές ή ως προς κοινωνικά στρώματα τα οποία δεν είναι εύκολα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, έχουμε μεγάλα κενά. Εκεί, βρήκατε μια καίρια θέση δραστηριότητας και με την επιστημονική σας ικανότητα κατορθώσατε ένα μικρό ?θαύμα’: Να ανασταίνετε ανθρώπους, να μας τους φέρνετε κοντύτερα και να μας δίνετε μια πιο συγκεκριμένη παράσταση δεδομένων όπως δεν την είχαμε πετύχει παλιότερα" ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ, καθηγητής Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, αναφερόμενος στον κ. Παπαγρηγοράκη.

"Το όνομά της αποδίδει ακριβώς την αυγή του σημερινού πολιτισμού" είπε η πρώτη ομιλήτρια της ημερίδας Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας, διευθύντρια των ανασκαφών του Σπηλαίου Θεόπετρας και επίτιμη διευθύντρια της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ για την Αυγή που μας έρχεται από το μακρινό παρελθόν.

Οι μελέτες έδειξαν ότι η Αυγή ήταν ηλικίας 18 ως το πολύ 25 χρονών, είχε ύψος 1,57 μ., με ήπιες αλλοιώσεις από επεισόδια φλεγμονής, πιθανόν αναιμία ή και σκορβούτο, αλλά και αξιοσημείωτο προγναθισμό. Από τα οστά έχει χρονολογηθεί περίπου στο 8070 π. Χ.

"Το Σπήλαιο της Θεόπετρας παραμένει ακόμα η μόνη προς το παρόν μεσολιθική θέση στη Θεσσαλία, όμως αποκλείεται να μην κυκλοφορούσε ο ίδιος και άλλος πληθυσμός σε άλλες θέσεις και να μην βρεθούν στο μέλλον και άλλες εγκαταστάσεις σε σπήλαια ή όχι" συμπλήρωσε η επίτιμη διευθύντρια.

Πιο αρρενωπή από την σύγχρονη γυναίκα

4347415

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η ανάπλαση του προσώπου της Αυγής ήταν μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε από ομάδα ειδικών στην οποία μετείχαν ένας ενδροκρινολόγος, ένας νευρολόγος, ένας ραδιολόγος, καθώς και ένας Σουηδός αρχαιολόγος.

Η ομάδα βασίστηκε στο κρανία της νεαρής κοπέλας και στη συνέχεια τύπωσε ένα τέλειο αντίγραφο χάρη σε εκτυπωτή 3D. Ακολούθησε η επανασύσταση των μυών, ενώ το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών προέρχεται από πληροφορίες για τον πληθυσμό της εποχής.

Το τελικό αποτέλεσμα ενθουσίασε και τον Σουηδό αρχαιολόγο Oscar Nilsson, ο οποίος δήλωσε ότι το πρόσωπο της Αυγής είναι ενδιαφέρον από κάθε άποψη. "Εχει ένα κρανίο και χαρακτηριστικά μοναδικά, όχι ιδιαίτερα θηλυκά. Εχω συμμετάσχει σε πολλές αναπλάσεις προσώπων που χρονολογούνται στην λίθινη εποχή και πιστεύω ότι ορισμένα σωματικά χαρακτηριστικά εξαφανίστηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Γενικά, σήμερα, οι άνδρες και οι γυναίκες είναι λιγότερο αρρενωποί".

"Το Πανεπιστήμιο του Πειραιά έθεσε με μεγάλη χαρά υπό την αιγίδα του τη σημερινή εκδήλωση. Παρά το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο μας δεν θεραπεύει το συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο με τη στενή έννοια, σήμερα οι επιστήμες διασταυρώνονται, αλληλοσυμπληρώνονται και προχωρούν συνεργατικά, ανοίγοντας νέους δρόμους. Στην περίπτωση της Μύρτιδας και της Αυγής έχουμε μια άψογη σύμπραξη της επιστήμης και της τέχνης, κάτι πρωτοποριακό και όχι τόσο συνηθισμένο" δήλωσε μεταξύ άλλων στη δική του προσφώνηση ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, καθηγητής ‘Αγγελος Κότιος.

2018 01 23T145003Z 471033496 RC14558D3810 RTRMADP 3 GREECE ARCHAEOLOGY DAWN

REUTERS/Costas Baltas

ΔΗΜΟΦΙΛΗ