ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων: το Καλοχώρι σε πρώτο πλάνο

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων: το Καλοχώρι σε πρώτο πλάνο

Σαν σήμερα, στις 2 Φεβρουαρίου 1977, υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες.

Όπως τονίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι υγρότοποι της Ελλάδας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγρότοποι που "φροντίζουν" με τη μεγάλη τους βιολογική ποικιλότητα "για τη βελτίωση καλλιεργούμενων φυτών, αγροτικών ζώων και μικροοργανισμών, για ένα μέρος της επιστημονικής προόδου, ιδιαίτερα στην ιατρική, για πολλές τεχνολογικές καινοτομίες και για την ομαλή λειτουργία πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων στις οποίες χρησιμοποιούνται ζωντανοί οργανισμοί".

Υπενθύμιση ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει τη σημασία των υγροτοπικών πόρων της χώρας η πρωτοβουλία της της φωτογραφικής λέσχης "Out of Focus".

Οι φωτογράφοι εστιάζουν στον υγρότοπο Καλοχωρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με έκθεση φωτογραφίας. Το "Καλοχώρι in focus" παρουσιάζει φωτογραφίες από πολλαπλές εξορμήσεις που πραγματοποίησαν οι φωτογράφοι στον υγρότοπο του Καλοχωρίου, την ομώνυμη λιμνοθάλασσα και το παράκτιο τμήμα, για να αποτυπώσουν θέματα από την άγρια ζωή αλλά και από την δραστηριότητα των ανθρώπων στην περιοχή.

"Στόχος της έκθεσης είναι να σταθούν οι κάτοικοι της περιοχής σε ό,τι ενδεχομένως προσπερνούν στην καθημερινότητά τους, ως συνηθισμένες εικόνες, καθώς αυτές, περνώντας μέσα από το φακό των φωτογράφων, αποκτούν μια διαφορετική διάσταση και μοιάζουν διαφορετικές, χωρίς να είναι" εξηγούν μέλη της ομάδας.

ΔημοςΒουδουραγκακης1

@Δήμος Βουδουραγκάκης

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογράφοι Γιώτα Βαρσάμη, Δήμος Βουδουραγκάκης, Δημήτρης Δεσποινούδης, Πάρης Καμπάκης, Φώτης Καρακάσης, Κώστας Κίτσος, Θάνος Κοκκίνης, Αργυρώ Κούκου, Κατερίνα Λεβενιώτη, Δημήτρης Παγιάντζας, Καίτη Παπαναούμ, Τάσος Παπάς, Χρύσα Προύσαλη, Ελένη Σουλτανίδου, Σοφία Σταύρου, Γιώργος Στοΐδης και Τάσος Τριανταφύλλου.

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται αύριο το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλοχωρίου, υλοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού δήμου Δέλτα και του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως και τις 12 Φεβρουαρίου, με ώρες λειτουργίας 9:00-16:00 και 18:00-20:00 τις καθημερινές και 11:00-14:00 το Σαββατοκύριακο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ