ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Le Figaro: Η μεγαλύτερη μετακόμιση βιβλίων στην ιστορία της Ελλάδας ξεκίνησε

Le Figaro: Η μεγαλύτερη μετακόμιση βιβλίων στην ιστορία της Ελλάδας ξεκίνησε

Το σπουδαίο έργο της μεταφοράς του θησαυρού της Εθνικής Βιβλιοθήκης εξαίρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα της Γαλλίας Le Figaro.

"Η μεγαλύτερη μετακόμιση βιβλίων στην ιστορία της Ελλάδας ξεκίνησε" γράφει η εφημερίδα σε εκτενές δημοσίευμά της το οποίο αναφέρεται στη μεταφορά των βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνουν περισσότερους από 700.000 τόμους, από το νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας στους νέους χώρους που σχεδίασε ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για μια ιστορική μετακόμιση, "η αρχή μιας νέας εποχής" δηλώνει ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Φίλιππος Τσιμπόγλου.

Περισσότερα από 550 άτομα εργάσθηκαν κατά τη διάρκεια δύο χρόνων για τη μεταφορά, καταγράφοντας, ψηφιοποιώντας και επαναταξινομώντας τους περισσότερους από 700.000 τόμους βιβλίων και χειρογράφων.

Το ολοκαίνουργιο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος απέναντι από τη θάλασσα, περιλαμβάνει επίσης τις νέες πολυτελείς αίθουσες της Εθνικής Όπερας. Χρειάσθηκαν οκτώ χρόνια για τη σύλληψη και κατασκευή του συμπλέγματος που εγκαινιάσθηκε το 2016 και αμέσως έγινε αγαπημένος τόπος επίσκεψης για τους Αθηναίους.

Το κόστος κατασκευής 600 εκατ. ευρώ χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια σε μία χώρα κτυπημένη από την κρίση, η κατασκευή δεν θα είχε πραγματοποιηθεί.

Το ελληνικό κράτος, ωστόσο, παρείχε μια μικρή συνεισφορά για τα έξοδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. "Η Εθνική Βιβλιοθήκη, που δέχεται 20.000 επισκέπτες ετησίως, αναμένει να δεκαπλασιασθούν στους νέους χώρους της έκτασης 22.000 τ.μ. με 400 επιπλέον θέσεις αναγνωστών" δηλώνει με ικανοποίηση η υπεύθυνη του αναγνωστηρίου, Βασιλική Τσιγκούνη.

Η μετακόμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος σε αριθμούς

-Μεταφέρονται 750.000 τεκμήρια της γενικής συλλογής και 40.000 τεκμήρια της συλλογής του Δανειστικού Τμήματος (εκ των οποίων 10.000 είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια) και 30.000 τεύχη περιοδικών ποικίλης θεματολογίας της τελευταίας πενταετίας (2013 έως και 2017), τα οποία τοποθετήθηκαν στο Αναγνωστήριο Περιοδικών

-Η μεταφορά χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Κράτος, με προϋπολογισμό ύψους 500.000 ευρώ.

-Οι νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν οκτώ αναγνωστήρια και 400 θέσεις αναγνωστών. Στο Βαλλιάνειο κτίριο οι θέσεις αναγνωστών ήταν ογδόντα.

-Στην μετεγκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εμπλέκονται περισσότεροι από εκατόν πενήντα υπάλληλοι της ΕΒΕ και τετρακόσιοι εξωτερικοί συνεργάτες, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 5.000.000 ευρώ και την έκτακτη επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους, ύψους 5.200.000 ευρώ.

-Η προετοιμασία του έργου μεταφοράς των συλλογών και των υπηρεσιών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος συμπεριέλαβε συνολικά 50 υποέργα, τα οποία υλοποιήθηκαν σε διάστημα τριών ετών. Αυτά αφορούσαν την επεξεργασία και ανάπτυξη των συλλογών, την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, τη δημιουργία δανειστικού τμήματος, την ανάπτυξη κοινού και την εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΒΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ