ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πορσελάνη για ρεκόρ: γιατί αυτό το μπολ αξίζει 20 εκατομμύρια ευρώ

Πορσελάνη για ρεκόρ: γιατί αυτό το μπολ αξίζει 20 εκατομμύρια ευρώ

Κουβαλώντας στην επιφάνεια του την ιστορία της κινέζικης Δυναστείας Τσινγκ το εξαιρετικά σπάνιο μπολ θα πωληθεί σε δημοπρασία τον Απρίλιο με τους υπεύθυνους του οίκου Sotheby's να μιλάνε για ένα αντικείμενο με πεπρωμένο να καταρρίψει ρεκόρ.

Το κομψότατο μπολ, ένα από τα τρία που υπάρχουν στον κόσμο, στο οποίο κυριαρχεί το ροζ χρώμα, έχει διάμετρο 14.7 εκατοστά και είναι διακοσμημένο με falangcai, ένα είδος σμάλτου που συνδυάζει κινεζικές και ευρωπαϊκές τεχνικές όπως λουλούδια -κυρίως νάρκισσοι- που δεν εμφανίζονται συχνά στην κινεζική πορσελάνη.

Το συλλεκτικό κεραμικό υπολογίζεται ότι ίσως ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, καταρρίπτοντας το ρεκόρ στο είδος τουό.

Οι δουλειές των οίκων δημοπρασιών παρουσιάζουν εξαιρετική άνθηση στην πάλαι ποτέ βρετανική αποικία, καθώς ασιάτες αγοραστές δεν διστάζουν να ξοδέψουν ολόκληρες περιουσίες.

Διαμάντια, τσάντες και αρχαία κεραμικά πωλούνται έναντι αμύθητων ποσών. Ειδικοί του οίκου στο Χονγκ Κονγκ εκτιμούν ότι το παμπάλαιο μπολ το οποίο χρησιμοποιούσε ο αυτοκράτορας Κανγκσί το 1720, θα μοσχοπουληθεί στις 3 Απριλίου.

"Είναι βέβαιο ότι οι μεγαλύτεροι συλλέκτες κινεζικής πορσελάνης θα δώσουν το παρόν. Αναμένουμε σκληρό ανταγωνισμό" δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ασιατικού υποκαταστήματος του οίκου Νίκολας Τσόου.

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών, το μπολ κατασκευάσθηκε σε αυτοκρατορικό εργαστήριο μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου από μία μικρή ομάδα καλλιτεχνών με την βοήθεια Ιησουϊτών που είχαν ταξιδέψει από την Ευρώπη εξοπλισμένοι με δικές τους τεχνικές και υλικά.

Τον περασμένο Οκτώβριο ένα μπολ 1.000 χρόνων από την εποχή της Δυναστείας Σονγκ πουλήθηκε για 32 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ για ένα κινεζικό κεραμικό.

Το 2014, ένας μεγιστάνας από τη Σανγκάη, γνωστός για τα ιλιγγιώδη ποσά που προσφέρει στις δημοπρασίες, αγόρασε μία κούπα κρασιού από την εποχή της Δυναστείας Μινγκ αντί 30 εκατ. ευρώ.

Portrait of the Kangxi Emperor in Court Dress

Ο αυτοκράτορας Κανγκσί/Wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ