ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο «Βυζαντινιστής φιλόσοφος» της φωτογραφίας Γιώργος Πούπης

Πέθανε ο «Βυζαντινιστής φιλόσοφος» της φωτογραφίας Γιώργος Πούπης

Προσωπικός φωτογράφος του Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι, φωτογράφος δεκάδων λευκωμάτων για το Άγιον Όρος και εραστής του φωτός και της Ελλάδας, ο Γιώργος Πουπής πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 69 ετών.

"Οι φωτογραφίες μου δεν έχουν λόγια. H φωτογραφία εξάλλου ξεπερνά τον λόγο" έλεγε ο γεννημένος στην Πτολεμαΐδα φωτογράφος με σπουδές Αρχιτεκτονικής στην Ιταλία, Πλαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας στη Γαλλία.

Ο Πούπης έγινε μετανάστης στην Κεντρική Ευρώπη και από τη δεκαετία του 80 πολιτογραφήθηκε Θεσσαλονικιός.

Εμβληματική μορφή της πόλης, επί 40 και πλέον χρόνια ο Πούπης ήταν γνωστότερος για την καταγραφή "εικόνων" του Αγίου Όρους, αστικών τοπίων, νησιών, ανθρώπων -ακόμα και εννοιών, όπως η πίστη και το αόρατο.

"Βυζαντινιστή φιλόσοφο" τον χαρακτήριζαν οι φίλοι του ίδιου και της τέχνης του, ο Γιώργος Πούπης μας χάρισε λευκώματα και εικόνες μέσα από εκδόσεις αλλά και συνέργειες -μια σειρά 60 φωτογραφιών του που "τραβήχτηκαν" για λογαριασμό της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης είχαν κοσμήσει ειδικό λεύκωμα και εκτέθηκαν προ επταετίας στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης.

poup2

"Τα σηµαντικότερα πράγµατα στην τέχνη έχουν γίνει κατά παραγγελία. Όσο πιο περιοριστικά είναι τα πράγµατα τόσο αναζητάς διεξόδους έκφρασης, στιγµιαίες έστω ρωγµές στον περιορισµό. Και η φωτογραφία είναι η κατεξοχήν τέχνη που ξεκινά µε το πραγµατικό και επεµβαίνοντας σ' αυτό µπορεί να φτάσει στο αόρατο. Εκεί που είναι και το νόηµα του ανθρώπου. Όπως και το νερό. Είµαστε νερό. Το στερεό είναι απλώς µια σύµβαση, που κάνει το µυαλό µας µε τη φύση. Θα διαλυθούµε και θα ξαναγίνουµε νερό - το αρχέτυπο ρευστό" έλεγε σε συνέντευξή του με αφορμή τα Πορτρέτα του Νερού".

Η επόμενη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Πούπη θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο (5 Ιουνίου - 15 Σεπτεμβρίου) στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης με θέμα τους "Σταυρούς" του Αγίου Όρους.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 16:15, από τα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ