ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί μια φωτογραφική μηχανή του 1923 αξίζει 2,4 εκατομμύρια ευρώ;

Γιατί μια φωτογραφική μηχανή του 1923 αξίζει 2,4 εκατομμύρια ευρώ;

Την απάντηση θα την αναζητήσουμε στην ιστορία του brand που είναι συνώνυμο με την τέχνη της φωτογραφίας και το βλέμμα των επαγγελματιών που το "αποθεώνουν" εδώ και δεκαετίες. Από αυτό το Σαββατοκύριακο η Leica του 1923 που πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Βιένη για 2,4 εκατομμύρια ευρώ είναι και η ακριβότερη στον κόσμο.

Ο αγοραστής είναι ιδιώτης συλλέκτης ασιατικής καταγωγής που θέλησε να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε η βιενέζικη γκαλερί Westlicht, μια από τις πλέον φημισμένες παγκοσμίως, που οργανώνει τακτικά δημοπρασίες παλιών και πολύτιμων μοντέλων.

Η Leica ανήκει σε μια σειρά 25 πρωτότυπων που κατασκευάστηκαν το 1923, δηλαδή δύο χρόνια πριν από τη διάθεση στο εμπόριο του διάσημου γερμανικού εμπορικού σήματος και επιπλέον συγκαταλέγεται στις τρεις αυτής της σειράς που έχουν διατηρηθεί "στην αρχική τους κατάσταση".

Το προηγούμενο ποσό ρεκόρ για μια φωτογραφική μηχανή ήταν 2,16 εκατομμύρια ευρώ για μια Leica του 1923 που πωλήθηκε το 2012, σύμφωνα με την γκαλερί Westlicht.

Η τιμή εκκίνησης ήταν 400.000 ευρώ.

leica

Ο Αυστριακός Αντρέας Κάουφμαν εξαγόρασε το 2005 τη γερμανική εταιρία, που έπνεε τα λοίσθια, και κατάφερε να λανσάρει ξανά στην αγορά αυτό το καλτ εμπορικό σήμα, που εμπιστεύονταν απόλυτα οι πρωτοπόροι της φωτοδημοσιογραφίας Ρόμπερτ Κάπα και Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ