ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριγκίπισσα Τούτου: ρεκόρ πώλησης για τη χαμένη Μόνα Λίζα της Αφρικής

Πριγκίπισσα Τούτου: ρεκόρ πώλησης για τη χαμένη Μόνα Λίζα της Αφρικής
Reuters/Peter Nicholls

Και τα πιο αισιοδόδοξα σενάρια δεν μπορούσαν να περιμένουν ότι το χαμένο πορτρέτο της Μόνα Λίζα της Αφρικής, η προσωπογραφία της πριγκίπισσας Τούτου φιλοτεχνημένη από τον Μπεν Ενβόνβου, θα κέρδιζε το ενδιαφέρον αλλά και την προσοχή των συλλεκτών τέχνης στη δημοπρασία Africa Now. Ωστόσο όσοι ήξεραν την ιστορία πίσω από το χαμένο εδώ και δεκαετίες πορτρέτο της Τούτου δεν εντυπωσιάστηκε με την τιμή πώλησης.

Το εμβληματικό πορτρέτο της Νιγηρίας που είχε χαθεί εδώ και δεκαετίες, πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 1.205.000 λιρών, περίπου 1,68 εκατομμύρια δολάρια, τέσσερις φορές περισσότερο από την υψηλότερη εκτίμησή του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια έργα τέχνης λειτουργούν ως σύμβολα εθνικής συμφιλίωσης μετά από έναν εμφύλιο. Ο εμφύλιος στη Νιγηρία στα τέλη της δεκαετίας του 1960, που έμεινε γνωστός ως Πόλεμος της Μπιάφρα ήταν αιματηρός.

Η φυλή των Ίγκμπο προσπάθησε να αποσχιστεί από τη Νιγηρία και να δημιουργήσει καινούργια χώρα με το όνομα Μπιάφρα. Ο λόγος ήταν και εδώ το πετρέλαιο, εν προκειμένω στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα.

Η νιγηριανή κυβέρνηση, στην πλειονότητά της από τη φυλή των Γιορούμπα, επέβαλε αποκλεισμό των περιοχών των Ίγκμπο, ο λιμός που ακολούθησε ήταν τρομακτικός, οι φωτογραφίες στα πρωτοσέλιδα των τότε εφημερίδων των μικρών Ίγκμπο που λιμοκτονούσαν ήταν εφιαλτικές.

Ο εμφύλιος έληξε, οι Ίγκμπο εγκατέλειψαν το όραμα μιας ξεχωριστής πατρίδας, οι έως πρότινος αλληλοσπαρασσόμενοι Νιγηριανοί συμφιλιώθηκαν.

Το 1974, ο Μπεν Ενβόνβου από τη φυλή των Ίγκμπο έκανε ένα πορτραίτο της πριγκίπισσας Αντετούτου Αντεμιλούγι, γνωστής ως Τούτου και εγγονής ενός ιδιαίτερα σεβαστού ηγέτη των Γιορούμπα.

Το έργο που φιλοτέχνησε ο Ενβόνβου κατέληξε να συμβολίζει τη συμφιλίωση μεταξύ κυβέρνησης και αυτών που ήθελαν να αποσχιστούν. Ο Ενβόνβου ζωγράφισε τρεις εκδοχές του πορτραίτου της Τούτου. Οι πίνακες χάθηκαν. Για πάνω από 40 χρόνια δεν τους ξαναείδε ανθρώπου μάτι.

Από το σκοτάδι στο φως

Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς ένας από αυτούς εμφανίστηκε σε ένα διαμέρισμα στο Λονδίνο (οι άλλοι δύο παραμένουν χαμένοι).

"Είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη έργου σύγχρονης αφρικανικής τέχνης εδώ και πάνω από μισόν αιώνα" δήλωσε, στην εφημερίδα The Independent, ο βραβευμένος με το βραβείο Booker μυθιστοριογράφος Μπεν Όκρι.

"Είναι η μοναδική αυθεντική Τούτου, ισοδυναμεί με σπάνια αρχαιολογική ανακάλυψη" συνέχισε.

Ο πίκακας έκανε ρεκόρ μετά από μια εικοσάλεπτη φρενίτιδα "χτυπημάτων" στη δημοπρασία που υπενθύμισε τον πλούτο του πολιτισμού της Αφρικής στην αγορά τέχνης του κόσμου όλου.

TUTU1

@Bonhams

ΔΗΜΟΦΙΛΗ