ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To Mein Kampf επανεκδίδεται 70 χρόνια μετά το θάνατο του Χίτλερ

To Mein Kampf επανεκδίδεται 70 χρόνια μετά το θάνατο του Χίτλερ
Υπογεγραμμένος τόμος του μανιφέστου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου» επιδεικνύεται στο κοινό του Λονδίνου στις 2 Ιουνίου 2005, εν όψει σχετικής δημοπρασίας από τους Dreweatts & Bloomsbury στις 16 Ιουνίου 2005, με τις τιμές των προς πώληση αντικειμένων να αναμένονται στις 25.000-35.000 λίρες Daniel Berehulak/Getty Images

Διαχρονικό ταμπού για την Γερμανία αποτελεί το ζήτημα της επανέκδοσης του “Mein Kampf”, του μανιφέστου του Αδόλφου Χίτλερ.

Ένα ταμπού το οποίο θα καταρρίψουν ιστορικοί από το Μόναχο, 70 χρόνια μετά τον θάνατό του. Τον ερχόμενο Ιανουάριο, το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης θα φέρει στα ράφια των γερμανικών βιβλιοπωλείων την επανέκδοση του βιβλίου «Ο Αγών μου» έναντι 59 ευρώ (63 δολάρια) έκαστο.

Ήδη υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις κατά της κλυκλοφορίας του. Εντουτοις και σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η έκδοση θα περιέχει υποσημειώσεις που θα υποδεικνύουν «ψέματα, ανακρίβειες και ύβρεις» που κρύβονται πίσω από τη ναζιστική προώθηση βίας που κόστισε τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τα πνευματικά δικαιώματα του “Mein Kampf” δόθηκαν από τους Συμμάχους στο κράτος της Βαυαρίας, το οποίο και απαγόρευσε την επανέκδοση. Παρ’ όλα αυτά, τα πνευματικά δικαιώματα λήγουν με το τέλος αυτού του έτους, πράγμα που επιτρέπει την επανέκδοση του βιβλίου.

Η λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων ενθάρρυνε αυτομάτως ιστορικούς να επανεκδώσουν το βιβλίο. Η δική τους εκδοχή εμπεριέχει εμπεριστατωμένη ανάλυση της τρομολαγνείας των Ναζί, σαν συμπλήρωμα των ανακηρυγμένων προθέσεων τους. Σκοπός των ιστορικών που συμμετείχαν στη συγγραφή του είναι να φθείρουν την ναζιστική ιδεολογία στη συνείδηση όλων –και αυτών και μέχρι σήμερα είναι πιστοί σε εκείνη.

«Σκοπός της επανέκδοσης είναι να αποδομήσει πλήρως την προπαγάνδα του Χίτλερ και να υπονομεύσει την συμβολική –για ορισμένους μέχρι σήμερα– σημασία του βιβλίου», σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας.

Το παραλήρημα ενός τρελού ίσως να μην είχε αποσπάσει τόσο ενδιαφέρον, αν δεν είχε μετατραπεί σε φρικώδη πραγματικότητα, αναφέρει το Ινστιτούτο. Ο Χίτλερ στο μανιφέστο του προανήγγειλε με κάθε λεπτομέρεια το «κουτί της Πανδώρας», που επρόκειτο να ανοίξει για την Ευρώπη, για τους Εβραίους και πολλές άλλες μειονότητες, αλλά και τον κόσμο όλο.

Το μανιφέστο στην πρωτότυπη μορφή του ήταν 600 σελίδες και είχε ως εξώφυλλο τη φωτογραφία του Χίτλερ με τον τίτλο σε κόκκινο φόντο. Το βιβλίο που θα εκδοθεί από το Ινστιτούτο θα έχει τίτλο «Hitler, Mein Kampf: Μια κριτική ματιά», θα είναι 2.000 σελίδες, με φόντο ένα μουντό γκρι χωρίς τίποτα καλλιτεχνικό.

Το γερμανικό σύστημα δικαιοσύνης έχει καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επανέκδοση του βιβλίου δεν συμπεριλαμβάνει τις απαραίτητες υποσημειώσεις είναι ρητά απαγορευμένη.

Του Ben Brumfield, CNN 'Mein Kampf' to be republished in Germany 70 years after Hitler's death

ΔΗΜΟΦΙΛΗ