ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο αινιγματικός Banksy διατίθεται και ως σουβενίρ στη Βηθλεέμ

Ο αινιγματικός Banksy διατίθεται και ως σουβενίρ στη Βηθλεέμ
REUTERS/ Ammar Awad

Όταν ο ανατρεπτικός και μοναδικός καλλιτέχνης Banksy εγκαινίασε το ξενοδοχείο The Walled Off Hotel στη Βηθλεέμ, κοντά στο "τείχος της ντροπής" ένας νέος ναός του ακτιβιστικού τουρισμού αναδύθηκε. Σήμερα κομμάτια από αυτό το project μπορούν να περάσουν στην ιδιοκτησία των περιστασιακών ενοίκων του. 

Το The Walled Off Hotel παρουσίασε μια σειρά από σουβενίρ που διατίθενται στο κατάστημα του ξενοδοχείου απέναντι από το τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από την Παλαιστίνη.

Κάθε ένα είναι ζωγραφισμένο στο χέρι από ντόπιους καλλιτέχνες και όλα αναπαριστούν το Τείχος σε κατάσταση κατάρρευσης.

Σε πολλά από αυτά, μια φιγούρα με hoodie εμφανίζεται δίπλα στο Τείχος και είτε ζωγραφίζει ένα γκράφιτι είτε ανοίγει τρύπα σε αυτό με μια αξίνα.

Είναι ο Banksy αυτή η φιγούρα; Ο ίδιος, πάντως, θεωρεί ότι αυτά τα έργα είναι ένα είδος προμηνύματος, ότι ενδέχεται να απεικονίζουν το τέλος του Τείχους.

Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα και στο πλαίσιο της Palestine Music Expo, το ξενοδοχείο έδωσε στην κυκλοφορία ένα καινούργιο μουσικό άλμπουμ, με συνθέσεις από μουσικούς διεθνούς εμβέλειας (μεταξύ αυτών, οι Brian Eno, The Black Madonna, Trio Jourdan, Roisin Murphy).

Την παραγωγή έκανε το Block9, κατά τη διάρκεια ενός Δημιουργικού Καταφύγιου στο ξενοδοχείο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το album με τίτλο The Walled Off Hotel Creative Retreat Album, περιλαμβάνει επτά μουσικές συνεργασίες-τραγούδια που είναι εμπνευσμένα από την ιστορία της Παλαιστίνης.

Είναι προσβάσιμο, δωρεάν, στο Soundcloud.

wall lrg

@walledoffhotel

ΔΗΜΟΦΙΛΗ