ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Heil John! 54.000 δολάρια για ένα σκίτσο του Τζον Λένον ως Χίτλερ

Heil John! 54.000 δολάρια για ένα σκίτσο του Τζον Λένον ως Χίτλερ

"Ζωγράφισε τα σκίτσα, όταν ήταν φοιτητής κολεγίου και το γεγονός και μόνον ότι σκέφτηκε να απεικονίσει τον εαυτό του ως Χίτλερ είναι περίεργο" ανέφερε ο έμπορος αναμνηστικών αντικειμένων, Γκάρι Ζίμετ, πρόεδρος της Moments In Time στο Page Six. Ένα από αυτά στο οποίο ο Τζον Λένον των Beatles απεικονίζει τον εαυτό του ως αδόλφο Χίτλερ πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 54.000 δολαρίων.

Το σχέδιο είναι μέρος ενός μεγαλύτερου βιβλίου σκίτσων που περιέχει ναζιστική εικονογραφία. Δημιουργήθηκε την περίοδο που ο Λένον παρακολουθούσε μαθήματα στο Κολλέγιο Τέχνης του Λίβερπουλ στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Όπως αναφέρει το Page Six, το αμφιλεγόμενο σχέδιο είναι μέρος βιβλίου με σκίτσα, στα οποία γίνεται ελεύθερη χρήση της ναζιστικής εικονογραφίας αναμεμειγμένης με τη μορφή του μέλους των Beatles.

Στο σκίτσο ο Τζον Λένον, ιδρυτικό μέλος του θρυλικού συγκροτήματος βρίσκεται πίσω από μία έδρα με το χέρι του να υψώνεται σε ναζιστικό χαιρετισμό. Στην κάτω δεξιά γωνία, αναγράφονται οι λέξεις: "Heil John, Heil John, Heil John, Heil".

Ένα άλλο αμφισβητήσιμο σχέδιο απεικονίζει τον αετό του Γ’ Ράιχ της Νυρεμβέργης να βρίσκεται πάνω τα αρχικά του Λένον.

Τα αυθεντικά σκίτσα του Τζον Λένον έχουν μεγάλη ζήτηση και είναι πολύ σπάνια. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σκίτσο πουλήθηκε έναντι 54.000 δολ.

Το ναυάγιο του Χίτλερ

Χαμένο στο βυθό της θάλασσας για 73 χρόνια ήταν ένα υποβρύχιο των ναζί, το οποίο θεωρούνταν πως μετέφερε τους ηττημένους Γερμανούς στη Νότια Αμερική. Το υποβρύχιο εντοπίστηκε και δίνει τέλος σε πολλά σενάρια συνομωσίας.

Το U-3523 ήταν ένα από τα πιο εξελιγμένα υποβρύχια του Αδόλφου Χίτλερ. Ήταν σχεδιασμένο να παραμένει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για μεγάλα διαστήματα και είχε τη δυνατότητα να φτάσει, δίχως ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι την Νότια Αμερική.

Το υποβρύχιο θεωρούνταν πως βυθίστηκε από τους Βρετανούς στις 6 Μαΐου του 1945, όμως το ναυάγιο δεν είχε εντοπιστεί έως τώρα, γεγονός που αναζωπύρωνε τις φήμες σχετικά με την τύχη του.

Ερευνητική ομάδα, σύμφωνα με το news, κατάφερε να εντοπίσει το U-3523 στη Δανία, περίπου 15 χιλιόμετρα από το σημείο που οι Βρετανοί υποστήριζαν ότι το είχαν βυθίσει.

Το Μουσείο Θαλάσσιου Πολέμου της Δανίας ενημέρωσε πως στο ναυάγιο δεν βρέθηκαν στοιχεία που να μαρτυρούν ότι μετέφερε ναζί ή τα λάφυρά τους. Ο Gert Normann Andersen, διευθυντής του μουσείου είπε: "Οι φήμες αναφέρουν πως το υποβρύχιο είχε πολλά λάφυρα από τη Γερμανία γιατί απομακρυνόταν από τη χώρα. Νομίζω πως οι φήμες αναπτύχθηκαν γιατί το U-3523 ήταν ένα πολύ μοντέρνο, μακρών αποστάσεων υποβρύχιο και ορισμένοι ναζί επιχείρησαν να το σκάσουν με τιμαλφή τις τελευταίες ημέρες (του πολέμου). Αλλά το υποβρύχιο πήγαινε στη Νορβηγία και όχι στη Νότια Αμερική".

Απόρρητα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες υποκίνησαν περαιτέρω τις φήμες σχετικά με το υποβρύχιο, δίνοντας τροφή σε ορισμένους που θεωρούσαν πως ίσως και ο ίδιος ο Χίτλερ να είχε επιχειρήσει να διαφύγει με αυτό στη Νότια Αμερική.

Έγγραφο της CIA που χρονολογείται στις 3 Οκτωβρίου του 1955, ανέφερε πως ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ονόματι Phillip Citroen, είχε αποκαλύψει πως ο Χίτλερ κρυβόταν στην Κολομβία και αργότερα είχε μεταβεί στην Αργεντινή. Ο Citroen είχε μάλιστα στη διάθεσή του και μία φωτογραφία από την Τούνχα, που φέρεται να έδειχνε τον Χίτλερ.

Το έγγραφο της CIA ανέφερε: "Σύμφωνα με τον Citroen, οι Γερμανοί που μένουν στην Τούνχα ακολουθούσαν τον φερόμενο ως Αδόλφο Χίτλερ, τον αποκαλούσαν Φύρερ και τον χαιρετούσαν ναζιστικά".

Παράλληλα, έγγραφο από τα αρχεία του FBI από τις 21 Σεπτεμβρίου του 1945, περιλαμβάνει τις καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων που ανέφεραν πως ο Χίτλερ είχε φτάσει στην Αργεντινή με ένα υποβρύχιο.

Αρκετοί είναι οι επιφανείς ναζί που φέρεται να ταξίδεψαν στη Νότια Αμερική, μερικοί εκ των οποίων στενοί συνεργάτες του Χίτλερ. Όμως, η ανακάλυψη της θέσης του U-3523, δείχνει πως ποτέ δεν πραγματοποίησε τα ταξίδια που οι πληροφορίες αναφέρουν πως έκανε. Αντιθέτως, βυθίστηκε σκοτώνοντας και τα 58 μέλη του πληρώματός του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ