ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια διάκριση: το κτίριο του ΚΠΙΣΝ νικητής στα Όσκαρ της αρχιτεκτονικής

Παγκόσμια διάκριση: το κτίριο του ΚΠΙΣΝ νικητής στα Όσκαρ της αρχιτεκτονικής

Τo Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (Royal Institute of British Architects – RIBA) ανακοίνωσε ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 νικητών των διεθνών βραβείων αρχιτεκτονικής, RIBA Awards for International Excellence 2018.

Τα βραβεία, τα οποία απονέμονται κάθε δύο χρόνια, αναδεικνύουν τα πιο εμπνευσμένα και σημαντικά νέα κτίρια που κατασκευάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το ΚΠΙΣΝ αποτέλεσε τη μοναδική ελληνική υποψηφιότητα μεταξύ 62 κτιρίων σε 30 χώρες.

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop (RPBW), το ΚΠΙΣΝ είναι έναs περιβαλλοντικά βιώσιμοs, διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικόs, εκπαιδευτικόs και ψυχαγωγικόs αστικός τόπος, ο οποίος περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδoς και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το έκτασης 170 στρεμμάτων Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά ΙΣΝ.

Τον Φεβρουάριο του 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δωρεάν εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

Η ανακοίνωση των νικητών των RIBA Awards for International Excellence 2018 έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης εκπροσώπων της κριτικής επιτροπής του RIBA στο ΚΠΙΣΝ, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου, 2018, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για το RIBA International Prize 2018.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα μέλη της επιτροπής υποδέχτηκαν εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του ΚΠΙΣΝ, καθώς και εκπρόσωποι των αρχιτεκτονικών γραφείων Renzo Piano Building Workshop και Betaplan, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του ΚΠΙΣΝ και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Ο νικητής του RIBA International Prize 2018 θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2018.

Η αναγνώριση του ΚΠΙΣΝ από το RIBA έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από βραβεύσεις, όπως μεταξύ άλλων η πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο που αποτελεί την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Πρόσφατα, το ΚΠΙΣΝ τιμήθηκε με το βραβείο European Solar Prize 2017 στην κατηγορία Ηλιακής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ