ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: ο σκοτεινός Olivier de Sagazan για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: ο σκοτεινός Olivier de Sagazan για πρώτη φορά στην Ελλάδα

"Με αφήνει κατάπληκτο το πόσο φυσιολογικό, ακόμη και ασήμαντο, θεωρούν οι άνθρωποι το γεγονός ότι είναι ζωντανοί" έχει πει σε συνέντευξη του ο Γάλλος ζωγράφος, γλύπτης, και performance artist Olivier de Sagazan που εδώ και δύο δεκαετίες δίνει ζωή σε ομορφιές και εφιάλτες. Με τη συνδρομή του Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ο αιρετικός εικαστικός παρουσιάζει το έργο του για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

"Με ενδιαφέρει να δω σε ποιο βαθμό οι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι φυσιολογικό, ή ακόμα και κοινότοπο, το να είναι κανείς ζωντανός" λέει ο καλλιτέχνης που μετά από εμφανίσεις σε Ευρώπη, Γαλλία και Καναδά έρχεται στο πολιτιστικό γεγονός της Μεσσηνίας.

Ο Sagazan παρουσιάζει το εμβληματικό έργο Transfiguration στο πλαίσιο του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας στις 14 Ιουλίου, στις 20.00.

Το Transfiguration αφηγείται την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του ζωγράφου και γλύπτη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του.

Σε μια χειρονομία απελπισίας, καλύπτει με πηλό το κεφάλι του, σκεπάζοντας τον εαυτό του με το υλικό αυτό, εξαλείφοντας την ταυτότητά του, μεταμορφωνόμενος σε ζωντανό έργο τέχνης. Το υλικό όμως τον τυφλώνει και τον αναγκάζει να στρέψει το βλέμμα βαθιά μέσα του.

Σε μια συγκλονιστική παράσταση, ο Sagazan αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής – από άνθρωπος σε ζώο και από ζώο σε διάφορα υβριδικά πλάσματα. Διαπερνά, αφαιρεί και ξετυλίγει τα στρώματα του πηλού από το πρόσωπό του, σε μια αγωνιώδη αναζήτηση νέας ουσίας και μορφής.

Παράλληλα, ανασημασιοδοτεί την έννοια της ζωής, προσφέροντας μια συναρπαστική, ενοχλητική αλλά και συγκινητική ματιά σε μια εναλλακτική αντίληψη του εαυτού, απελευθερωμένου από αναστολές.

Ποιός είναι ο Olivier de Sagazan

Ο Olivier de Sagazan γεννήθηκε στο Κονγκό και μεγάλωσε στη Γαλλία. Σπούδασε βιολογία, αλλά εδώ και δύο δεκαετίες έχει αφιερωθεί στην τέχνη.

Στο έργο του, ο Sagazan διερευνά το σώμα του καθώς και τις δομές που καθορίζουν το άτομο, όπως οι επιταγές της κοινωνίας, του πολιτισμού και της ιστορίας.

Η δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη συνίσταται στην τοποθέτηση και διαδοχική αφαίρεση στρωμάτων πηλού έως ότου αποκαλυφθεί ένα άγριο, αρχέγονο και απελευθερωμένο άτομο.

Η σειρά έργων Transfiguration δημιουργήθηκε το 1999 και καταπιάνεται με την αναζήτηση της σαμανιστικής, ζωώδους και αδάμαστης ουσίας της ανθρώπινης φύσης.

Εκτός από τις σκηνικές του εμφανίσεις, εμφανίζεται επίσης στην κινηματογραφική ταινία Samsara του Ron Fricke, την τηλεοπτική σειρά Channel Zero του Nick Antosca, σε βιντεοκλίπ των Mylène Farmer και FKA Twigs καθώς και σε ταινία μόδας με τους Nick Knight και Gareth Pugh.

à l'ombre Mylène Farmer from Michel Amathieu on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ