ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αστερίξ εναντίον Nαζί: ο μικρόσωμος Γαλάτης ξανά στη Βρετανία

Αστερίξ εναντίον Nαζί: ο μικρόσωμος Γαλάτης ξανά στη Βρετανία

Ο Αστερίξ ο Γαλάτης είναι ο αγαπημένος, μίνι σε μέγεθος και μάξιμουμ σε δύναμη, ήρωας των παιδικών μας χρόνων. Τώρα ο ιστορικός και εξαιρετικά αστείος Γαλάτης είναι θέμα έκθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου φέροντας τον μύθο του στη Βρετανία -όχι όμως τσακίζοντας Ρωμαίους.

Ο Αστερίξ ο Γαλάτης είναι ο αγαπημένος, μίνι σε μέγεθος και μάξιμουμ σε δύναμη, ήρωας των παιδικών μας χρόνων. Τώρα ο ιστορικός και εξαιρετικά αστείος Γαλάτης είναι θέμα έκθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου φέροντας τον μύθο του στη Βρετανία -όχι όμως τσακίζοντας Ρωμαίους.

Ο πατέρας του Αστερίξ, ο συγγραφέας των ιστοριών των πολιορκημένων από τους Ρωμαίους Γαλατών, ο Ρενέ Γκοσινί - ένα είδος εθνικού ήρωα της Γαλλίας -, διέσχισε μικρός με τους γονείς του τον Ατλαντικό και μεγάλωσε στην Αργεντινή.

Από κει παρατηρούσε τη χώρα του να δέχεται την εισβολή των Ναζί. Όμως, αν κι ο Ρενέ γεννήθηκε στο Παρίσι, οι γονείς του ήταν Εβραίοι πρόσφυγες από την Πολωνία και την Ουκρανία.

Εξ ου και το ότι το Εβραϊκό Μουσείο στο Κάμντεν του Λονδίνου φιλοξενεί τη μεγαλύτερη έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ρενέ Γκοσινί που έχει διοργανωθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάμεσα στα εκθέματα, η γραφομηχανή στην οποία ο Γκοσινί έγραψε τις πρώτες ιστορίες με ήρωα τον Αστερίξ, πρώτα δείγματα των δικών του σκίτσων, καθώς και μια σειρά από απορριπτικές απαντητικές επιστολές για τη δουλειά του.

"Ο καθένας μας λατρεύει τον Αστερίξ" τονίζει η επικεφαλής εκθέσεων στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου, Τζο Ρόζενταλ.

https://www.instagram.com/p/BimtW-7g2r8

"Οι ιστορίες έχουν μεταφραστεί σε 150 γλώσσες, είναι ευρέως αναγνωρίσιμος χαρακτήρας. Αλλά πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν ότι ο δημιουργός ήταν Εβραίος. Ο λόγος για τον οποίον η έκθεση φιλοξενείται στο μουσείο μας είναι ότι ιχνηλατούμε το πώς η εβραϊκότητά του επέδρασε στη δημιουργικότητα του Γκοσινί" εξηγεί.

Μεγάλο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από το Ινστιτούτο Ρενέ Γκοσινί το οποίο ίδρυσε, το 2016, στο Παρίσι, η κόρη του, η Αν.

René Goscinny

O πατέρας του Αστερίξ, Ρενέ Γκοσινί @Wikipedia

Ωστόσο, το Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου συγκέντρωσε και άλλο υλικό, συμπεριλαμβανομένων κάποιων αντικειμένων από τη συλλογή Βρετανού θαυμαστή της δουλειάς του Γκοσινί (ο οποίος επιθυμεί να μη γίνει γνωστό το όνομά του).

"Ο επισκέπτης της έκθεσης θα φύγει με μια δυνατή αίσθηση της ιστορίας της ζωής του Γκοσινί, μιας και τον πάμε ένα ταξίδι από τη γέννηση του Γκοσινί έως την κληρονομιά που μας έχει σήμερα αφήσει" λέει η Τζο Ρόζενταλ.

Η έκθεση Asterix In Britain διαρκεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τιμή ρεκόρ για ένα αυθεντικό εξώφυλλο του Γαλάτη

Το αυθεντικό εξώφυλλο του άλμπουμ των περιπετειών του Αστερίξ "Ο Γύρος της Γαλατίας" πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι σε τιμή ρεκόρ, φτάνοντας το 1,4 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Drouot.

Το έγχρωμο εξώφυλλο, που φέρει χειρόγραφες αφιερώσεις των "μπαμπάδων" του Αστερίξ, του Ρενέ Γκοσινί και του Αλμπέρ Ουντερζό προς τον σκηνοθέτη Πιερ Τσερνιά, είχε εκτιμηθεί στα 180.000-200.000 ευρώ. Το εξώφυλλο του άλμπουμ "Η Ασπίδα της Αρβέρνης", που αναμενόταν ότι θα πουληθεί σε παρόμοια τιμή, έπιασε τελικά 1.197.000 ευρώ.

Ο "Γύρος της Γαλατίας" δημοσιεύτηκε αρχικά σε συνέχειες στο περιοδικό Pilote, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 1963. Κυκλοφόρησε σε άλμπουμ από τον οίκο Dargaud & Lombard το 1965.

Το 2014, το ασπρόμαυρο εξώφυλλο του άλμπουμ "Ο μάντης" πουλήθηκε έναντι 193.500 ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Christie's, αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο.

Οι δημιουργοί του Αστερίξ ήταν στενοί φίλοι με τον Πιερ Τσερνιά, ο οποίος απεβίωσε το 2016 και μέρος της συλλογής του δημοπρατήθηκε την Παρασκευή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ