ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αrt Athina: αυλαία για την αθηναϊκή φουάρ τέχνης στο εμβληματικό Ωδείο Αθηνών

Αrt Athina: αυλαία για την αθηναϊκή φουάρ τέχνης στο εμβληματικό Ωδείο Αθηνών

Ένα μήνα σχεδόν αργότερα σε σχέση με την παραδοσιακή ημερομηνία διεξαγωγής της και με τη διάρκεια της να έχει μεγαλώσει κατά μια ημέρα η φετινή Art Athina κάνει πρεμιέρα φέρνοντας στο εμβληματικό Ωδείο Αθηνών αίθουσες τέχνης και καλλιτέχνες σε ένα όργιο εικαστικών τεχνοτροπιών γεμάτο συμβολισμούς και αισθήσεις.

Φέτος η Art Athina συνδέεται με την παραδοσιακή πολιτιστική ζωή της Αθήνας, καθώς εγκαταλείπει τους γνωστούς συνεδριακούς χώρους και βρίσκει φιλόξενη στέγη στους χώρους του Ωδείου Αθηνών, ενός τόπου που έχει στεγάσει κατά καιρούς σημαντικές εικαστικές εκδηλώσεις και για λογαριασμό του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (προ της μεταστέγασής του στο Φιξ), αλλά και πιο πρόσφατα, την διεθνή έκθεση Documenta.

Η κεντρική θέση του Ωδείου επίσης, την καθιστά πιο προσβάσιμή σε όλους, αλλά και φέρνει και το γεγονός της Art Athina εγγύτερα και στον μη ειδικά ενημερωμένο κάτοικο, ή τον περιστασιακό επισκέπτη της πρωτεύουσας.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στη φετινή διοργάνωση αποτελεί το γεγονός ότι μεταξύ των 53 γκαλερί που συμμετέχουν επανεμφανίζονται κάποιες από τις σημαντικές και ποιοτικές αίθουσες τέχνης, που έλειψαν σε παρελθούσες εκδηλώσεις της Art Athina, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να απολαύσει σημαντικούς καλλιτέχνες.

Η 23η διοργάνωση, συνεχίζει τα ανοίγματα που είχε ξεκινήσει και την περασμένη χρονιά, ενσωματώνοντας και άλλους θεσμούς, ανεξάρτητες και καινοτόμες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, ιδρύματα (όπως αυτό του Ι.Κωστόπουλου, το Ίδρυμα Ιωάννου και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) στα προγράμματά της και τις δράσεις της.

Μιλώντας εκ μέρους του διοργανωτή θεσμού, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ), η πρόεδρός του Γιάννα Γραμματοπούλου επεσήμανε πως η Art Athina, παρά τις δύσκολες στιγμές για τον χώρο, τολμά και γυρίζει σελίδα και αvαφέρθηκε στις συνεργασίες με ιδρύματα και φορείς που συνετέλεσαν στη φετινή διοργάνωση.

Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια Σταματία Δημητρακοπούλου επεσήμανε τις αλλαγές που χαρακτηρίζουν τη φετινή διοργάνωση και την προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ξεχωριστά η κάθε θεματική κατηγορία, έτσι ώστε όλες οι πτυχές της Art Athina να αποτελούν ένα αυτοτελές εκθεσιακό γεγονός, με δική του εμβέλεια και παρουσία στους βασικούς του άξονες.

Πρωτιές και επιβραβεύσεις

Ένα από τα νέα στοιχεία που σηματοδοτούν τη φετινή διοργάνωση είναι το βραβείο συμμετοχής Έλληνα καλλιτέχνη στην Art Athina, αξίας 10.000 ευρώ σε συνεργασία με το Copelouzos Family Art Museum.

Ο φετινός νικητής του βραβείου είναι ο Χρήστος Μπουρονίκος, που εκθέτει με την Γκαλερί 7. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, το βραβείο απονέμεται στον καλλιτέχνη για την επιτυχημένη προσωπική του έκθεση, αλλά και την γενικότερη εξέλιξη της τεχνοτροπίας του. Επίσης για πρώτη φορά, η Art Athina αποκτά δικό της art residency, το Art Athina Workspace.

Ιδιαίτερο στοιχείο για την διαρκή ανανέωση του θεσμού, πέρα από τους συνήθεις θεματικούς κύκλους που απαρτίζουν τη διοργάνωση και διάταξη της έκθεσης, είναι οι προσκλήσεις σε νέες γκαλερί εκτός συνόρων, που με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην Art Athina τις νέες και ρηξικέλευθες ιδέες και τάσεις, που δύσκολα βρίσκουν στέγη στις μεγάλες εμπορικές γκαλερί.

Έτσι, κατόπιν πρόσκλησης της καλλιτεχνικής διευθύντριας, Στ. Δημητρακοπούλου, στους δύο χώρους της έκθεσης στο Ωδείο, γκαλερί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, θα παρουσιάσουν τους καλλιτέχνες τους και τις προτάσεις τους.

Art Athina, 21 Ιουνίου έως 24 Ιουνίου, 12:00 - 21:00.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ