ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Αθηνών: θέλει να στοιχειώσει τις μνήμες μας με ακραία Τοπία Ενοχής

Φεστιβάλ Αθηνών: θέλει να στοιχειώσει τις μνήμες μας με ακραία Τοπία Ενοχής

Το Φεστιβάλ Αθηνών θέλει να μας αφυπνίσει και το κάνει με μία εντυπωσιακή και ιδιαίτερα ενοχλητική βιντεοεγκατάσταση που εγκαινιάζεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) την Κυριακή, όταν τα Τοπία ενοχής / Guilty Landscapes του Ντρις Βερχούφεν παραδοθούν στο κοινό.

Μια μεγάλης κλίμακας βιντεοεγκατάσταση, που φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με εικόνες φτώχειας και απόγνωσης, εικόνες ενοχλητικές, αναστατωτικές, αλλά με τις οποίες είναι εξοικειωμένος λόγω της συνεχούς, καθημερινής ροής τους από τις παντός είδους οθόνες -υπολογιστές, τηλεόραση, κινητά κ.ο.κ.- διερευνά κατά πόσο είναι δυνατή μια προσωπική διασύνδεση μεταξύ αυτών που γίνονται θεατές τέτοιων εικόνων κι εκείνων που γίνονται θέαμα μέσα από αυτές.

Ο Ολλανδός εικαστικός διερευνά δηλαδή στα Τοπία Ενοχής, τι θα συνέβαινε αν οι πρωταγωνιστές του βραδινού δελτίου ειδήσεων μάς αντιγύριζαν το βλέμμα.

Ο Βερχούφεν είναι γνωστός στο αθηναϊκό κοινό από την εγκατάσταση Phobiarama, το "στοιχειωμένο" μαύρο σπίτι που είχε στηθεί στην πλατεία Συντάγματος το 2017, στο πλαίσιο του Fast Forward Festival.

Ο καλλιτέχνης εξετάζει διάφορες πτυχές των σύγχρονων κοινωνιών, όπως τη νοοτροπία που διαμορφώνεται στα χρόνια της κρίσης και την επίδραση των νέων τεχνολογιών στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Τα "Τοπία ενοχής" μια ξεχωριστή δημιουργία στο μεταίχμιο μεταξύ εγκατάστασης και περφόρμανς, φέρνουν τον θεατή - επισκέπτη μπροστά στο έργο τέχνης ευάλωτο, ανοίγοντας το πεδίο μιας ουσιαστικής επαφής.

Το έργο αποτελείται από τέσσερα επεισόδια, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2016, κατόπιν ανάθεσης από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Στο Φεστιβάλ Αθηνών θα παρουσιαστεί το πρώτο επεισόδιο της σειράς.

Διάρκεια έκθεσης έως τις 5 Ιουλίου. Ώρες λειτουργίας 14:00-19:00 (Δευτέρες κλειστά). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με σειρά προσέλευσης.

Guilty Landscapes, episode I - Hangzhou | Dries Verhoeven from Dries Verhoeven on Vimeo.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ