ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σεφ & ακτιβισμός: θρίαμβος του Μάσιμο Μποτούρα στα Όσκαρ της εστίασης

Σεφ & ακτιβισμός: θρίαμβος του Μάσιμο Μποτούρα στα Όσκαρ της εστίασης

Αν υπάρχει μια κακή νύχτα για να αποφασίσεις να φας σε ένα εστιατόρια αυτή θα είναι η νύχτα που οι κορυφαίοι σεφ του πλανήτη αφήνουν τις κουζίνες τους για να συμμετέχουν στην τελετή απονομής των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου.

Φέτος, οι μαέστροι της κουζίνας από πέντε ηπείρους συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Μπιλμπάο για να χαιρετήσουν τους ήρωες τους στην τελετή που αποθέωσε τη γεύση αλλά και τους επαγγελματίες της γαστρονομίας που αλλάζουν την ατζέντα και πλουτίζουν με νέες αισθήσεις τον ουρανίσκο μας.

Για το 2018, το κορυφαίο βραβείο πήγε στο εστιατόριο της Ιταλίας Osteria Francescana και τον επικεφαλής σεφ Massimo Bottura, του οποίου οι "εκθαμβωτικές" και μερικές φορές "σουρεαλιστικές" αναδιατυπώσεις κλασικών ιταλικών συνταγών τον έφεραν στην πρώτη θέση που είχε κατακτήσει για πρώτη φορά το 2016.

Υπήρξαν λίγες εκπλήξεις στα τρία κορυφαία βραβεία των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Το εστιατόριο El Celler de Can Roca πέρασε από την τρίτη στην τέταρτη θέση, το εστιατόριο Mirazur πέρασε από την τέταρτη στην τρίτη θέση ενώ ο νικητής του 2017, το Eleven Madison Park που έκλισε για ανακαίνιση μέσα στο 2017 έπεσε στην τέταρτη θέση.

"Τα καταφέραμε όλοι μαζί" δήλωσε ο Μποτούρα στην κατάμεση αίθουσα στο Μπιλμπάο. "Δεν πρόκειται να σας απογοητεύσω. Θα αποδείξω στον κόσμο ότι οι σεφ του 2018 είναι κάτι πολύ περισσότερο από το άθροισμα των συνταγών τους, είναι μια δύναμη εν τη ενώσει".

2018 06 19T215418Z 619096345 RC1B0E994140 RTRMADP 3 AWARDS RESTAURANTS

REUTERS/Vincent West

Ανθρωπιά και ακτιβισμός

Αν και τα ευρωπαϊκά εστιατόρια συνέχισαν να υπερτερούν αριθμητικά στη λίστα των 50 στα βραβεία που για πολλούς είναι τα Όσκαρ της γαστρονομίας και οι πέντε ήπειροι εκπροσωπήθηκαν επάξια με το Gaggan της Μπανγκόκ να βρίσκεται στην πέμπτη θέση και το Central της Λίμα στην έκτη. Επίσης αξιοσημείωτη ήταν η συνεχιζόμενη κυριαρχία των ανδρών στην κορυφή του γαστρονομικού παιχνιδιού.

Το βραβείο των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο έχει άλλωστε επικριθεί συχνά για την απουσία γυναικών στις λίστες του.

Η γυναίκα σεφ που βρέθηκε ανάμεσα στους νικητές, η Clare Smyth του εστιατορίου Core του Λονδίνου, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει το σεξισμό και παράλληλα μίλησε για καλύτερες συνθήκες εργασίας στις επαγγελματικές κουζίνες.

"Αναρωτιέμαι συνέχεια γιατί έχουμε έλλειψη γυναικών σεφ, γιατί δεν βλέπουμε περισσότερες γυναίκες να εκπροσωπούνται σε αυτό το επίπεδο της μαγειρικής τέχνης... Αναρωτιέμαι γιατί δεν έχουμε περισσότερη ποικιλομορφία. Δεν έχω τις απαντήσεις" είπε. Επιπλέον τόνισε ότι η βιομηχανία της εστίασης χρειάζεται να δημιουργήσει καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα και να κάνει τα εστιατόρια "πιο ανθρώπινα ως χώρο εργασίας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες".

2018 06 19T203417Z 1224142217 RC17D916EDA0 RTRMADP 3 AWARDS RESTAURANTS

REUTERS/Vincent West

"Πρέπει να σχεδιάσουμε μια στρατηγική γύρω από αυτό, να φροντίσουμε να ξεκαθαρίσουμε ένα μονοπάτι για την επόμενη γενιά. Εγώ δεν μπορώ να περιμένω μέχρι να πετύχουμε την ισότητα και τη συζήτηση να συνεχιστεί εσαεί" πρόσθεσε.

H επιλογή να αποθεωθεί η κουζίνα αλλά και η ακτιβιστική δράση του Μποτούρα που τον Μάρτιο μαζί με την ομάδα του τάισε φτωχούς, άστεγους και πρόσφυγες στη συνεργατική κουζίνα που εγκαινίασε στο Παρίσι μετά το Μιλάνο, το Λονδίνο και το Ρίο δείχνει ότι αυτή η λίστα μετράει πολλά περισσότερα από μπουκιές για να αναδείξει τους πλέον επιδραστικούς σεφ των καιρών μας.

Εμπνευσμένος από την Expo 2015 στο Μιλάνο με θέμα “Feeding the Planet, Energy for Life” ο Μποτούρα θέλει να κάνει τον κόσμο καλύτερο μέσα από τη γεύση.

Αποχαιρετισμοί

Άλλα σημαντικά βραβεία περιελάμβαναν το βραβείο Lifetime Achievement, το οποίο πήγε στο Περουβιανό σεφ Gastón Acurio της Astrid y Gastón. Ο Cédric Grolet της Γαλλίας κέρδισε τον Καλύτερο Σεφ Ζαχαροπλαστικής και ο Ισπανός Azurmendi έλαβε ένα βραβείο για την αειφορία.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα αποτελέσματα καταρτίστηκαν από μια "ανεξάρτητη" ομάδα ψηφοφορίας 1.000 επαγγελματιών της εστίασης. Η τελετή απονομής βραβείων άρχισε με αφιερώματα στους γαστρονομικούς θρύλους που χάσαμε φέτος.

Μεταξύ αυτών, ο Gualtiero Marchesi, ο πρώτος Ιταλός σεφ που έλαβε ποτέ τρία αστέρια Michelin, ο γάλλος "πάπας των γαστρονόμων" Paul Bocuse και ο Άντονι Μπουρντέν που έφυγε απρόσμενα βάζοντας τέλος στη ζωή του στις αρχές του μήνα.

"Η ειλικρίνεια, η αποφασιστικότητά του και η πεισματική αλήθεια του, άλλαξαν τη βιομηχανία μας προς το καλύτερο" δήλωσε ο William Drew, συντάκτης του ομίλου που εξαίρει τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2018

Osteria Francescana (Μόντενα, Ιταλία) *best restaurant in Europe*

El Celler de Can Roca (Χιρόνα, Ισπανία)

Mirazur (Μεντόν, Γαλλία)

Eleven Madison Park (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ) *best restaurant in North America*

Gaggan (Μπανγκόκ) *best restaurant in Asia*

Central (Λίμα, Περού) *best restaurant in South America*

Maido (Λίμα, Περού)

Arpege (Παρίσι, Γαλλία)

Mugaritz (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)

Asador Etxebarri (Αξπέ, Ισπανία)

Quintonil (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)

Blue Hill at Stone Barns (Ποκαντίκο Χιλς, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

Pujol (Πόλη του Μεξικού, Μεξικό)

Steirereck (Βιέννη, Αυστρία)

White Rabbit (Μόσχα, Ρωσία)

Piazza Duomo (Άλμπα, Ιταλία)

Den (Τόκιο, Ιαπωνία) *highest climber*

Disfrutar (Βαρκελώνη, Ισπανία) *highest new entry*

Geranium (Κοπεγχάγη, Δανία)

Attica (Μελβούρνη, Αυστραλία)

Alain Ducasse au Plaza Athénée (Παρίσι, Γαλλία)

Narisawa (Τόκιο, Ιαπωνία)

Le Calandre (Ρουμπάνο, Ιταλία)

Ultraviolet (Σανγκάη, Κίνα)

Cosme (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

Le Bernardin (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ)

Boragó (Σαντιάγο, Χιλή)

Odette (Σινγκαπούρη) *new entry*

Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Παρίσι, Γαλλία)

D.O.M. (Σάο Πάολο, Βραζιλία)

Arzak (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)

Tickets (Βαρκελώνη, Ισπανία)

The Clove Club (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)

Alinea (Σικάγο, ΗΠΑ)

Maaemo (Όσλο, Νορβηγία) *new entry*

Reale (Καστέλ ντι Σάνγκρο, Ιταλία)

Restaurant Tim Raue (Βερολίνο, Γερμανία)

Lyle’s (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο) *new entry*

Astrid y Gastón (Λίμα, Περού)

Septime (Παρίσι, Γαλλία)

Nihonryori RyuGin (Τόκιο, Ιαπωνία)

Ledbury (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)

Azurmendi (Λαραμπετσού, Ισπανία) *sustainable restaurant award*

Mikla (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία) *new entry*

Dinner by Heston Blumenthal (Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο)

Saison (Σαν Φρανσίσκο)

Schloss Schauenstein (Φυρστενάου, Ελβετία) *new entry*

Hiša Franko (Κομπαρίντ, Σλοβενία) *new entry*

Nahm (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη) *Asia’s best restaurant*

Test Kitchen (Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική) *Africa’s best restaurant*

World's 50 best restaurants for 2018 announced by Barry Neild, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ