ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κακοποιήθηκε μέχρι να αιμορραγήσει: η εφιαλτική παιδική ηλικία του Τσόρτσιλ στο φως

Κακοποιήθηκε μέχρι να αιμορραγήσει: η εφιαλτική παιδική ηλικία του Τσόρτσιλ στο φως

Αμφιλεγόμενος και επιδραστικός ο Βρετανός Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ-Τσόρτσιλ δεν έγραψε ιστορία -την όρισε. Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτή η συμπεριφορά; Τι "έφτιαξε" αυτόν τον άντρα που όρισε την τύχη της Ευρώπης;

Όπως υποστηρίζει ο μυθιστοριογράφος Λόρδος Ντομπς, δημιουργός του House of Cards και ένας από τους λίγους έμπιστους της Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Βρετανός πολιτικός, στρατιωτικός και πρωθυπουργός της χώρας την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Τσόρτσιλ "πιθανώς είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά".

Ο Λόρδος Μάικλ Ντομπς, ο οποίος μελέτησε τη ζωή του Τσόρτσιλ και έγραψε τέσσερα μυθιστορήματα για την περίοδο που ο πολιτικός ήταν πρωθυπουργός διατύπωσε τον ισχυρισμό σε ομιλία του με θέμα "Τσόρτσιλ : Οι ρίζες του μεγαλείου".

"Δεν είχε μια δύσκολη παιδική ηλικία - είχε μια αδύνατη παιδική ηλικία. Ήταν παραμελημένος, κακοποιήθηκε φυσικά, συναισθηματικά και πιθανώς και σεξουαλικά" ανέφερε σε ομιλία του στο Φεστιβάλ Ιστορίας του Chalke.

Ο Λόρδος Ντομπς περιέγραψε πώς ο Τσόρτσιλ χτυπήθηκε άγρια από τον διευθυντή του σχολείου αρρένων όπου φοιτούσε, επειδή έκλεψε ζάχαρη.

Ο Λόρδος Ντομπς περιέγραψε μια εικόνα απίστευτης βιαιότητας. "Στην ηλικία των οκτώ ετών τον 'ξεγύμνωσε' ο αιδεσιμότατος Herbert William Sneyd-Kynnersley στο σχολείο St George's στο Άσκοτ του Μπερκσάιρ και τον χτυπούσε μέχρι να βγει αίμα από τις πληγές" είπε. Δεν διευκρίνισε ωστόσο αν ο Sneyd-Kynnersley μπορεί να του επιτέθηκε σεξουαλικά.

Ο Λόρδος Ντομπς υποστήριξε ότι η βίαιη συμπεριφορά που βίωσε ο Τσώρτσιλ στο σχολείο ήταν καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μεγαλύτερου ηγέτη της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Telegraph.

"Για να καταλάβω τον άνθρωπο, ένιωσα ότι ήταν απαραίτητο να κατανοήσουμε το μικρό παιδί", είπε και μίλησε για τις πρώτες του μέρες στο πρώτο του σχολείο, στο Άσκοτ που διηύθυνε ο αιδεσιμότατος Sneyd-Kynnersley, ένας άνδρας που ήταν κτηνώδης στη βία του ακόμα και για τα βικτοριανά πρότυπα.

Όταν συνήλθε από τον ξυλοδαρμό, ο Τσόρτσιλ βρήκε την ευκαιρία να τρυπώσει στο γραφείο του διευθυντή και έκλεψε το καπέλο του, το οποίο φορούσε σε επίσημες περιστάσεις.

Τσόρτιλ, ετών οκτώ

"Πήρε το ψάθινο καπέλο -το σύμβολο εξουσίας- στο δάσος και ένα ένδοξο απόγευμα το κατέστρεψε. Δεν ήταν άσχημα για ένα οχτάχρονο αγόρι που είχε μόλις κακοποιηθεί. Σε αυτό το οχτάχρονο αγόρι μπορώ να διακρίνω στοιχεία του 65χρονου ανθρώπου" τόνισε.

Εξηγώντας πώς, ως μυθιστοριογράφος, ξεκίνησε την έρευνά του για τον ωείπε: "Προτού ασχοληθώ με τον ΟυίνστονΤσόρτσιλ , ήθελα να μάθω ποιος ήταν ο άνθρωπος. Τι τον έκανε να αντιδράσει, τι τον έκανε χαρούμενο, τι τον καθοδηγούσε; Ήταν εμμονικός κατά πολλούς τρόπους".

"Δεν γίνεσαι σπουδαίος, όντας καλός, ευγενής και χαϊδεμένος. Γίνεσαι σπουδαίος κάνοντας πράγματα που άλλοι άνθρωποι απλά δεν έχουν το θάρρος ή την ευκαιρία να κάνουν" υποστήριξε.

Ο Τσόρτσιλ άρχισε να φοιτά στο St George's το 1882, σε ηλικία μόλις επτά ετών. Το σχολείο ιδρύθηκε πέντε χρόνια νωρίτερα από τον Αιδεσιμότατο Herbert William Sneyd-Kynnersley.

Ωστόσο, ο Sneyd-Kynnersley, γιος ενός δικαστή του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος, ως διευθυντής δίδασκε λατινικά και αρχαία ελληνικά, ήταν γνωστός για τις βίαιες τιμωρίες και το μαστίγωμα των μαθητών του, συμπεριλαμβανομένου τουΤσόρτσιλ .

Ο Λόρδος Ντομπς, επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου της Μάργκαρετ Θάτσερ ο ίδιος, δήλωσε ότι ο Τσόρτσιλ έφυγε από το συγκεκριμένο σχολείο το 1884 και φοίτησε στο σχολείο Brunswick στο Χόουβ, όπου η επίδοσή του βελτιώθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ