ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η επανάσταση είναι γυμνή: εκατοντάδες Αυστραλοί στο τολμηρό εγχείρημα του Spencer Tunick

Η επανάσταση είναι γυμνή: εκατοντάδες Αυστραλοί στο τολμηρό εγχείρημα του Spencer Tunick

Περίπου 500 άνθρωποι αψήφησαν το παγερό κρύο στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και πόζαραν γυμνοί για ακόμη μια σειρά αμφιλεγόμενων αλλά και ακτιβιστικών φωτογραφιών από τον καλλιτέχνη Spencer Tunick.

Ο αμερικανός κατάφερε να ολοκληρώσει το φιλόδοξο έργο του λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απόφαση της αλυσίδας των σούπερ μάρκετ Woolworths να δώσει την άδεια ώστε να φωτογραφήσει σε μία από τις εγκαταστάσεις της.

Η Woolworths είχε αρχικά αρνηθεί στον φωτογράφο και το συνεργείο του την πρόσβαση στο υποκατάστημά της στη γειτονιά Prahran της Μελβούρνης επικαλούμενη "ταλαιπωρία για τους αγοραστές του Σαββατοκύριακου".

Ωστόσο, μετά από δημόσια κατακραυγή και κινητοποίηση της κοινότητας της πόλης η εταιρία έδωσε το πράσινο φως τον περασμένο μήνα και συμφώνησε να δώσει την άδεια για τη φωτογράφηση, αρκεί να γινόταν μια πιο ήσυχη για την επιχείρηση, Δευτέρα.

Οι συμμετέχοντες είναι ένα ζωντανό κομμάτι μιας ακόμα "γυμνής" εικαστικής παρέμβασης του Tunick με τίτλο "Return of the Nude".

Μιλώντας στο CNN λίγο πριν τη φωτογράφηση, ο Tunick επαίνεσε την απόφαση. "Είναι πολύ σπάνιο για μια εταιρία να συμμετέχει σε ένα project που το σώμα είναι γυμνό - είναι σχεδόν αδύνατο", είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. "Γι 'αυτό το λόγο βρίσκω την απόφαση γενναία και ιδανική να συμβεί σε καιρούς που άλλες επιχειρήσεις 'περιορίζουν' το σώμα και την ελευθερία".

Ο Tunick έχει κερδίσει φήμη και αναγνωρισιμότητα συντονίζοντας και απαθανατίζοντας περισσότερες από 120 ανάλογες γυμνές φωτογραφίες σε δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο, από το Μόναχο στην Πόλη του Μεξικού.

Στο τελευταίο εγχείρημα συμμετείχαν περίπου 18.000 γυμνοί πολίτες.

"Οι άνθρωποι θέλουν μια αίσθηση ελευθερίας όταν πρόκειται για το σώμα τους και για τον δημόσιο χώρο" λέει ο Tunick που επιτρέφει στην Αυστραλία μετά το εγχείρημα του "The Base" που πραγματοποίησε μπροστά από την Όπερα του Σίδνεϊ το 2010.

Ξεπερνώντας τις αναστολές

Το έργο στα πλαίσια του φεστιβάλ τέχνης Provocaré της Μελβούρνης ολοκληρώνεται σταδιακά. Εχθές 500 άλλοι γυμνοί φωτογραφήθηκαν σε άλλο σημείο της πόλης.

Ο καλλιτέχνης αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια επιλέχθηκαν 920 επιλεγμένους.

Για τον Michael Boland, έναν 35χρονο τραπεζίτη που πέταξε από το Σίδνεϊ στη Μελβούρνη ειδικά για να φωτογραφηθεί με αδαμιαία περιβολή η απόφαση του είχε να κάνει με την προσπάθεια του να ξεπεράσει τις αναστολές.

"Πρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί ως κοινωνία. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε με φόβο ότι κάποιοι γυμνοί άνθρωποι σε μια ταράτσα θα τρομοκρατήσουν τον κόσμο -στην πραγματικότητα πρόκειται για έκφραση ελευθερίας" είπε στο CNNi.

Ο Tunick άρχισε να ενορχηστρώνει τις μαζικές γυμνές φωτογραφίες του στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Κάποιες από τις πιο ασυνήθιστες "εγκαταστάσεις" έλαβαν χώρα στην έρημο της Νεβάδας και τη Νεκρά Θάλασσα.

Αυτή τη στιγμή αναζητά συμμετέχοντες για μια φωτογράφηση στη Νορβηγία.

Hundreds strip off in Melbourne for controversial mass nude photos

ΔΗΜΟΦΙΛΗ