ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο σχολικός εκφοβισμός και οι παλιάνθρωποι: ο Κωστής Παπαϊωάννου για το bullying

Ο σχολικός εκφοβισμός και οι παλιάνθρωποι: ο Κωστής Παπαϊωάννου για το bullying

"Μαμά, μπαμπά, αδερφέ μου, σας αγαπάω. Καταστρέψτε τους όπως με κατέστρεψαν". Αυτό έγραφε στο σημείωμα που άφησε στους γονείς του λίγο πριν βάλει τέλος στη ζωή του ο 15χρονος μαθητής, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Αργυρούπολη. Ένα ακόμη θύμα σχολικού εκφοβισμού που η απελπισία το έφτασε στα άκρα. 

Όπως όλα δείχνουν η αιτία που τον οδήγησε στην αυτοκτονία ήταν ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) από συμμαθητές του.

Στο σημείωμά του εξηγούσε στους γονείς του τι περνούσε στο σχολείο και κατονόμαστε 6 συμμαθητές του ως ηθικούς αυτουργούς. Όπως ανέφερε ο ανήλικος αυτόχειρας, τα συγκεκριμένα παιδιά τού έκαναν bullying με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο απονενοημένο διάβημα.

Το πόσο υπέφερε φαίνεται και από μία εκ των τελευταίων αναρτήσεών του στα social media. "Όποιος μιλάει άσχημα κατά την απουσία σου, φοβάται την παρουσία σου" έγραψε ο έφηβος πριν βάλει επίλογο στη ζωή του.

Με αφορμή το περιστατικό αναδημοσιεύουμε από το ιστολόγιο Αντίφωνο ο ιστορικός, εκπαιδευτικός και τέως ΓΓ ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου.

"Ο σχολικός εκφοβισμός και οι παλιάνθρωποι"

"Ο εκφοβισμός δεν φύεται στις γλάστρες του γραφείου της πολυεθνικής ή στα παρτέρια της σχολικής αυλής. Μπορεί κάποτε να είναι κλειστός και ενδογενής, συνήθως δεν είναι. Δεν είναι δομικό σύμπτωμα κάθε ομάδας, δεν πέφτει από τον ουρανό σαν τη βροχή.

Καλό φυσικά είναι να δει κανείς τι (δεν) έκανε ο προϊστάμενος στη μια περίπτωση ή ο δάσκαλος στην άλλη. Τι δεν κατάλαβε ο διευθυντής του σχολείου, τι μηχανισμούς πρόληψης ή διαμεσολάβησης δεν είχε θέσει σε λειτουργία.

Ακόμα καλύτερο όμως είναι να δει κανείς τι είπε ο παπάς την Κυριακή στο κήρυγμα για τους Εβραίους που συνωμοτούν κατά της χώρας και της Ορθοδοξίας. Τι είπε ο βουλευτής τη Δευτέρα στη βουλή για το "νομοσχέδιο της ανωμαλίας".

Τι αστειάκι ξέρασε το μοντέλο στο μεσημεριανάδικο την Τρίτη για τους παχύσαρκους. Τι έγραφε την Τετάρτη πρωτοσέλιδα η φυλλάδα του φασίστα εκδότη για "βουλή τραβεστί-ξύλο στην κάθε αδελφή".

Να δει την Πέμπτη τι είπε ο παρουσιαστής στην τηλεόραση για αυτούς που "μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν στο κρεβάτι τους αλλά να μη μας προκαλούν". Καλό είναι να δει τι γράφει το σχολικό βιβλίο για τους αλλόθρησκους ή για το ευλογημένο μοντέλο οικογένειας.

Ο εκφοβισμός είναι ένα ελατήριο που το πιέζουμε πολλοί και πολλαπλώς. Με τις ελληναράδικες εξυπνάδες μας. Με τα αγορίστικα σεξιστικά αστειάκια μας.

Με τη ματσίλα.

Με την λατρεία στην αγία ελληνική οικογένεια, με "τα εν οίκω μη εν δήμω". Με τις ιερές σιωπές μας, τα κρυφά, τα άρρητα. Με την αφόρητη κολακεία στον σοφό ελληνικό λαό.

Τον φουκαρά, τον δοκιμαζόμενο λαό, που "δεν είναι έτοιμος ακόμα" για μεγάλες τομές, που έχει άλλα που προηγούνται, που έχει κι αυτούς που προβάλλουν τη διαφορετικότητα αλλά κατά βάθος θέλουν να ξηλώσουν τις παραδόσεις μας κ.λπ. κ.λπ.

Ο εκφοβισμός είναι το παραγόμενο αποτέλεσμα από την άσκηση πολλαπλών ρόλων μας. Έχουμε δουλέψει πολύ για αυτόν. Θέλει δουλειά πολλή για να φτάσουμε εδώ, σε σχεδόν νομοτελειακές αυτοκτονίες παιδιών που "δεν άντεχαν άλλο".

Και θέλει και υποκρισία πολλή για να καμωνόμαστε με τόση επιτυχία τους έκπληκτους και να αναρωτιόμαστε τι δημιουργεί τους νταήδες. Και να βγαίνουν οι χειρότεροι από εμάς να κλαίνε γοερά και να ζητάνε μέτρα της πολιτείας κατά του εκφοβισμού.

Οι παλιάνθρωποι".

Ο Κωστής Παπαϊωάννου ήταν Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Μάρτιο 2015 ως τον Νοέμβριο 2016 οπότε και παραιτήθηκε. Ήταν επίσης Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Από το 2006 ως το 2015 εκλεγόταν Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Πρωτοστάτησε στη σύσταση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας που αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως best practice για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας. Ανήκει στη συντονιστική ομάδα του Παρατηρητηρίου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής / Golden Dawn Watch. Παλιότερα ήταν για χρόνια Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη. Κυκλοφορούν δύο βιβλία του από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Σήμερα διδάσκει ως φιλόλογος στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής. Το ιστολόγιο του εδώ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ