ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρομανόφ: Σαν σήμερα έναν αιώνα πριν η τσαρική δυναστεία της Ρωσίας εκτελείται

Ρομανόφ: Σαν σήμερα έναν αιώνα πριν η τσαρική δυναστεία της Ρωσίας εκτελείται
Wikipedia

Σαν σήμερα, ακριβώς έναν αιώνα πριν, στις 17 Ιουλίου 1918 γράφεται ο επίλογος στην ιστορία της οικογένειας των Ρομανόφ και της Ρωσίας.

 

Η Ρωσική Αυτοκρατορική οικογένεια των Ρομάνοφ (Τσάρος Νικόλαος Β', η σύζυγός του Τσαρίνα Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα και τα πέντε παιδιά τους, Όλγα, Τατιάνα, Μαρία, Αναστασία και Αλεξέι), όπως και όσοι φυλακίστηκαν μαζί τους, ο Ευγένιος Μπότκιν, η Άννα Ντεμίντοβα, ο Αλεξέι Τρουππ και ο Ιβάν Χαριτόνοφ εκτελέστηκαν είτε μέσω πυροβολισμού, ξιφολόγχης είτε ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου στο Αικατερίνενμπουργκ στις 17 Ιουλίου του 1918.

Ο Τσάρος και η οικογένειά του δολοφονήθηκαν από Μπολσεβίκους υπό την ηγεσία του Γιάκοφ Γιουρόφσκι, ο οποίος εκτελούσε τις εντολές του Περιφερειακού Σοβιέτ των Ουραλίων. Οι σοροί τους ακρωτηριάστηκαν, κάηκαν και ετάφησαν σε ένα χωράφι, που έμεινε γνωστό με την ονομασία Γκανίνα Γιάμα, στο δάσος Κοπτυάκι.

Για περισσότερα από οκτώ χρόνια, η Σοβιετική ηγεσία διατηρούσε συστηματικά έναν ιστό παραπληροφόρησης σχετικά με τις τύχες των μελών της οικογενείας, ισχυριζόμενοι από το Σεπτέμβριο του 1919 ότι δολοφονήθηκαν από αριστερούς αντιστασιακούς κατά των Μπολσεβίκων κατά τη διάρκεια εκκαθαρίσεων, αρνούμενοι εντελώς από τον Απρίλιο του 1922 ότι τελικά ήταν νεκροί.

Η Σοβιετική ηγεσία αναγνώρισε τις δολοφονίες των Ρομάνοφ το 1926, μετά τη δημοσίευση της έρευνας του Σοκόλοφ, αλλά συνέχισε να ισχυρίζεται ότι οι σοροί τους είχαν καταστραφεί και ότι η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Λένιν δεν είχε καμμία ανάμειξη.

Η εμφάνιση κατά καιρούς διαφόρων απατεώνων που διεκδικούσαν την αμύθητη περιουσία της Τσαρικής οικογένειας, υποδυόμενοι κάποιο από τα αγνοούμενα μέλη, είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης ακόμη και εκτός της Σοβιετικής Ρωσίας, σε ορισμένες περιπτώσεις. Η συζήτηση που είχε ανοίξει, από το 1938 συμπεριλάμβανε και το ενδεχόμενο η μοίρα όσων μελών του Τσαρικού οίκου είχαν επιβιώσει να σφραγίζεται από τον Ιωσήφ Στάλιν.

Μόλις το 1979 ένας ερασιτέχνης ερευνητής, ο Αλεξάντερ Αβντόνιν, ανακάλυψε το χώρο ταφής της οικογένειας, αλλά το γεγονός περιήλθε στη γνώση του κοινού το 1989, κατά τη διάρκεια της Γκλάσνοστ. Η ταυτότητα των σορών επιβεβαιώθηκε μετά από ιατροδικαστική έρευνα και έρευνα βάσει DNA.

Τα υπολείμματα των σορών ετάφησαν στον καθεδρικό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη το 1998, 80 χρόνια μετά τη δολοφονία των Ρομάνοφ.

Το 2008, μετά από παρατεταμένες και περίπλοκες νομικές προστριβές, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας, αποκατέστησε τη μνήμη των Ρομάνοφ ως "θυμάτων πολιτικής καταστολής".

Τώρα η ιστορία ξεδιπλώνεται ξανά μέσα από χαρτί και μελάνι με μία σειρά από επιστολές της δυναστείας που αποκαλύπτονται εκατό χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο.

Οι επιστολές στο φως

Από ένα "τηλεγράφημα του μπαμπά" που αναφέρεται στο κυνήγι φασιανών έως τις γεμάτες αγωνία επιστολές για την άνοδο των μπολσεβίκων στην εξουσία: 100 χρόνια μετά τη Ρωσική Επανάσταση, μια συλλογή ανέκδοτων εγγράφων της αυτοκρατορικής οικογένειας Ρομανόφ επιστρέφει στη Ρωσία.

Τα αρχεία αυτά περιλαμβάνουν επιστολές, φωτογραφίες και σκίτσα, που είχαν πάρει μαζί τους στην Ευρώπη μέλη της οικογένειας που διέφυγαν για να γλιτώσουν από τις ταραχές και τις διώξεις της επανάστασης του 1917, τα οποία έκτοτε βρίσκονταν σε ιδιωτική συλλογή στο Λονδίνο.

Τα κειμήλια που αγοράστηκαν αντί 70.000 και πλέον ευρώ από τη ρωσική κρατική τράπεζα Sberbank τον Ιούλιο, επέστρεψαν στη χώρα προέλευσής τους και στο εξής εκτίθενται στο μουσείο Τσάρσκογιε Σελό, στην πρώην θερινή κατοικία των τσάρων, στην περιφέρεια της Αγίας Πετρούπολης.

"Οι επιστολές αυτές και τα τηλεγραφήματα μας εκθέτουν την καθημερινότητα της αυτοκρατορικής οικογένειας, τα μέλη της οποίας έτρεφαν μεγάλη αγάπη μεταξύ τους", εξηγεί στο AFP η Ιρίνα Ρασπόποβα, επιμελήτρια του μουσείου. "Τα αρχεία αυτά προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον στους ερευνητές. Είχαμε την τύχη να τα βρούμε".

Ανάμεσα στα 200 γραπτά περιλαμβάνονται κυρίως η αλληλογραφία του τσάρου Νικολάου Β΄, της συζύγου του Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα, του πατέρα του Αλεξάνδρου Γ' και άλλων μελών της οικογένειας Ρομανόφ από το 1860 έως το 1928.

"Δεν πάει πολύ καλά. Αλλά κυνήγησα και σκότωσα 11 φασιανούς", γράφει ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ' σε επιστολή προς την κόρη του Ξένια που βρέθηκε μέσα σε φάκελο πάνω στον οποίον ήταν γραμμένο "Τηλεγραφήματα του μπαμπά. 1894", έτος θανάτου του τσάρου.

Η αλληλογραφία είναι γραμμένη στα ρωσικά, στα γαλλικά και στ' αγγλικά σε χαρτί κιτρινισμένο από τον χρόνο και φέρει τα μονογράμματα των μελών των Ρομανόφ ή το όνομα των ξενοδοχείων όπου διέμεναν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν επίσης το σκίτσο ενός πύργου που είχε σχεδιάσει ένα παιδί της αυτοκράτειρας Μαρία Φιόντοροβνα, συζύγου του Αλεξάνδρου Γ΄, μια κάρτα που είχε σχεδιάσει για τη γιορτή του Πάσχα η σύζυγος του Νικολάου Β' και είχε στείλει στη νύφη της.

Η συλλογή με τις επιστολές και τα τηλεγραφήματα αφήνει να φανεί σε ποιο βαθμό είχε διαταραχθεί η ζωή των Ρομανόφ από τα γεγονότα του 1917, που οδήγησαν στην άνοδο των μπολσεβίκων στην εξουσία και στη δολοφονία του τσάρου Νικολάου Β΄και της οικογένειάς του.

"Συνεχίζουμε να κατεβαίνουμε έναν κατήφορο και δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τι μας περιμένει", γράφει ο μεγάλος δούκας Νικολάι Μιχαήλοβιτς το 1918, μερικούς μήνες πριν από την εκτέλεσή του με εντολή των νέων μπολσεβίκικων αρχών.

Αυτός ο θείος του Νικολάου Β΄περιγράφει στις επιστολές το επαναστατικό κλίμα που κυριαρχούσε τότε στην Αγία Πετρούπολη, η οποία θα παραμείνει η πρωτεύουσα της μπολσεβίκικης Ρωσίας έως το 1924, γράφοντας για τον Λένιν, τον Τρότσκι και τις έρευνες που διεξάγονταν στο παλάτι του.

ROMANOV1

"Όλες οι σχέσεις διακόπηκαν με τους επαναστάτες. Δεν ακούω ακόμη κανόνι αλλά είναι αναπόφευκτο. Είναι πιθανό οι μπολσεβίκοι να νικήσουν", γράφει στις 25 Οκτωβρίου 1917 (7 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο), ημέρα της εφόδου στα Χειμερινά Ανάκτορα και της ανάληψης της εξουσίας από τους μπολσεβίκους οι οποίοι συνέλαβαν την προσωρινή κυβέρνηση.

"Πλέον όλοι οι φίλοι μας ετοιμάζονται να έρθουν εδώ όπου δεν υπάρχει πια ούτε χαρά ούτε θλίψη", γράφει στην τελευταία του επιστολή, τον Φεβρουάριο του 1918. Λιγους μήνες μετά πέφτει νεκρός.

ROMANOV NYT

@ΝewΥorkΤimes

ΔΗΜΟΦΙΛΗ