ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Παπαϊωάννου: ο νέος ελληνικός Μύθος για το έγκριτο Ballet 2000

Δημήτρης Παπαϊωάννου: ο νέος ελληνικός Μύθος για το έγκριτο Ballet 2000

"Ο Έλληνας Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι ίσως ο πιο συναρπαστικός σκηνοθέτης / χορογράφος στη διεθνή σκηνή" γράφει η Leonetta Bentivoglio του έγκριτου περιοδικού Ballet 2000 που αποθεώνει τον δημιουργό στο τεύχος Αυγούστου αφιερώνοντας του το εξώφυλλο με μια λυρική πόζα από τη "Μήδεια 2".

"Κατά τη διάρκεια των σύγχρονων θεατρικών σεζόν, αυτός ο σαρκαστικός, γεμάτος ορμή άνθρωπος, προικισμένος με μια σκοτεινή μεσογειακή γοητεία, έχει γίνει ένας πολύ περιζήτητος καλλιτέχνης, ίσως πιο γνωστός από οποιονδήποτε άλλον συνάδελφο του στο λυρικό τοπίο των καιρών μας" προσθέτει παραθέτοντας φεστιβάλ και θέατρα που έχουν φιλοξενήσει τον Παπαϊωάννου στις σκηνές τους.

Από το Festival d'Avignon στα Théâtre de la Ville του Παρισιού το The Watermill Center της Νέας Υόρκης του σπουδαίου Μπομπ Ουίλσον στο Φεστιβάλ Torinodanza και το Tanztheater Wuppertal της μεγάλης Πίνα Μπάους, της φιγούρας των λυρικών τεχνών που ο Παπαϊωάννου τιμάει φέτος με το έργο του "Seit Sie" ο Έλληνας χορογράφος και εικαστικός δημιουργός μοιάζει να είναι στην κορυφή του δικού του, ονειρικού κόσμου.

"Στο έργο του οι εικαστικές αναφορές αφθονούν" σημειώνει η ίδια για το Ρέμπραντ, τον Γκόγια ή τον Ελ Γκρέκο που δίνουν αφορμές στον έλληνας δημιουργό να υπερβεί τα όρια της τέχνης του.

Στο έργο του Παπαϊωάννου η συντάκτρια βρίσκει ψήγματα από την arte povera του Γιάννη Κουνέλλη και την "ενοχλητική σκληρότητα" που χαρακτηρίζει το κινηματογραφικό σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου.

"Τα σύνορα μεταξύ χορού και θεάτρου, χορογραφίας και κατεύθυνσης, καθαρής κίνησης και οράματος λιώνουν κάτω από τον ελληνικό ήλιο της πατρίδας του" προσθέτει για αυτόν τον νέο ελληνικό μύθο με το όνομα Δημήτρης Παπαϊωάννου που δεν μιμείται αλλά ηγείται του κόσμου του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ