ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντί στεφάνου: οι επιστολές, ο φόνος & η αλήθεια του Kώστα Ταχτσή 30 χρόνια μετά το θάνατο του

Αντί στεφάνου: οι επιστολές, ο φόνος & η αλήθεια του Kώστα Ταχτσή 30 χρόνια μετά το θάνατο του

Ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τον συγγραφέα του "Τρίτου Στεφανιού", Κώστα Ταχτσή, υπόσχεται να μας υπενθυμίσει αλλά και να ρίξει φως στο μυστήριο του δημιουργού αλλά και του θανάτου του Έλληνα λογοτέχνη τρεις δεκαετίες από την ημέρα που βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του στον Κολωνό.

H "Αφύλαχτη Διάβαση" επιστρέφει στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 12:00, μ' ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τον Κώστα Ταχτσή, τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του, τον Αύγουστο του 1988.

Η εκπομπή φέρνει για πρώτη φορά στο φως την άγνωστη επιστολογραφία που αντάλλαξε ο Ταχτσής με τον ποιητή, πεζογράφο και δοκιμιογράφο Νάνο Βαλαωρίτη.

Τα βασικά σημεία της επιστολογραφίας αυτής παρουσιάζει στην Ελληνική Ραδιοφωνία ο Δημήτρης Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Άγνωστα περιστατικά και οικογενειακές μνήμες καταθέτει στην εκπομπή η Έλλη Αρτέμη-Ταχτσή, ανιψιά του συγγραφέα και κόρη της Ελπίδας Ταχτσή-Αρτέμη, αδελφής του Κώστα Ταχτσή.

Η Ελπίδα Αρτέμη ήταν η πρώτη που εντόπισε νεκρό τον συγγραφέα στο σπίτι του στον Κολωνό στις 27 Αυγούστου 1988.

Ο σκηνοθέτης Τάκης Σπετσιώτης, δημιουργός του ντοκιμαντέρ για τον Κώστα Ταχτσή στο πλαίσιο της σειράς εκπομπών «Εποχές και συγγραφείς», παραγωγής ΕΡΤ, αναλύει την τοπογραφία του Κώστα Ταχτσή όπως αυτή αναδύεται μέσα από το συγγραφικό έργο του και αναφέρει άγνωστα περιστατικά της ζωής του συγγραφέα.

Μυστήριο με το θάνατο του

efimerida eleftherotypia

Όσον αφορά στις συνθήκες θανάτου του Κώστα Ταχτσή, ένας θάνατος ο οποίος καλύπτεται ακόμη και σήμερα από πυκνό μυστήριο, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Τσαρούχας και ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Φίλιππος Φιλίππου, αναλύουν όλες τις πιθανές εκδοχές και αναψηλαφούν τα βασικά στοιχεία που συνηγορούν στην εγκληματική πράξη.

Για το πώς αντιμετώπισε ο Τύπος της εποχής τον αδόκητο και μυστηριώδη θάνατο του συγγραφέα μιλά στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος.

Την έρευνα & παρουσίαση της εκπομπής έχει ο Θωμάς Σίδερης και την παραγωγή ανέλαβε η Έφη Γιαννιώτη.

Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 12:00-13:00, Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8.

* Ο τίτλος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ "Αντί στεφάνου" είναι δάνειο από το ομότιτλο ποίημα του Κώστα Ταχτσή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ