ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έργο-φάρσα του Banksy επιστρέφει στο Βρετανικό Μουσείο

Έργο-φάρσα του Banksy επιστρέφει στο Βρετανικό Μουσείο
twitter

Το 2005 ο διάσημος street artist Banksy, έβαλε «λαθραία» ένα «έκθεμα» στο Βρετανικό Μουσείο. Ο καλλιτέχνης τοποθέτησε ανενόχλητος το δημιούργημά του σε μία από τις εκθέσεις του μουσείου, παριστάνοντας τον εργαζόμενο εκεί, χωρίς κανένας να τον πάρει είδηση.

Επρόκειτο για ένα κομμάτι σκυορδέματος, πάνω στο οποίο ο Banksy είχε σχεδιάσει έναν «προϊστορικό» άνθρωπο, ο οποίος έσπρωχνε ένα καρότσι του σουπερμάρκετ.

Το τοποθέτησε στον τοίχο μαζί με τα εκθέματα της υπόλοιπης συλλογής, βάζοντάς του και καρτελάκι με ονομασία. Το «Peckham Rock» θαύμασαν έκτοτε χιλιάδες επισκέπτες, αφού πέρασαν τουλάχιστον τρεις ημέρες, μέχρι το προσωπικό του μουσείου να πάρει είδηση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του μουσείου θορυβήθηκαν μόνο όταν ο ίδιος ο Banksy αποκάλυψε τη φάρσα στην ιστοσελίδα του. Το περιστατικό είχε φέρει τότε σε δύσκολη θέση το μουσείο.

Σήμερα, περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, το δημιούργημα του καλλιτέχνη επιστρέφει στο μουσείο, αυτή τη φορά επίσημα, αφού θα αποτελεί κομμάτι μιας νέας έκθεσης, με αντικείμενα που «αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων και αψηφούν τις καθιερωμένες αφηγήσεις».

Την είδηση γνωστοποίησε το ίδιο το Μουσείο, με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έκθεση «The Citi Exhibition, I Object: Ian Hislop’s Search For Dissent» θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2018 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ